A húsmentesen étkezőknek sem kell lemondaniuk a finom pástétomról, mely forrón tálalva kiváló feltét egy főzelékhez, de akár hidegen is szervírozható szendvicsben.
Készülhet libamájból, sertéshúsból, vadhúsból, szárnyasok belsőségeiból, de halas változatáért is sokan rajonganak. A pástétom francia eredetű finomság, elképesztően gazdag íz-, és hozzávaló változatokkal rendelkezik. Az AEG receptjét akár vegán változatban is elkészíthetitek a
sütőben, hús, tojás, aszpik és zselatinmentesen, akár maradékokból is összedobható étel.
Hozzávalók:
húslevesben főtt zöldségek
2 csésze őrölt köles
egy pohár aszalt gyümölcs (vegyesen: barack, megy, mazsola, szilva stb.)
egy pohár tetszőleges dióféle (dió, mogyoró, mandula)
3 fej hagyma
2 ek. szárított fűszernövény keverék (majoránna, oregánó, bazsalikom, Provence-i fűszerkeverék)
egy kisebb fej kelkáposzta
só, bors
½ csésze növényi olaj
Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk és egy nagy serpenyőben felhevített olajon üvegesre pirítjuk. Közben a zöldségeket finomra, vágjuk vagy durva reszelőn lereszeljük. A kelkáposztát alaposan megtisztítjuk, és leveleket kisebb darabokra vágjuk – a szárát nem kell levágni. Amikor a hagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a zöldségeket a száraz fűszernövényekkel együtt, és körülbelül 10 percig , időnként megkevergetve pároljuk.
A párolt zöldségeket egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, kivéve az aszalt gyümölcsöt, és mindent simára keverünk. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd óvatosan hozzá keverjük az aszalt gyümölcsöket. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, néhány, olajjal meglocsolt kelkáposzta levelével beborítjuk, 200 fokra előmelegített
sütőben, forró levegőn 45 percig sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük.