A klasszikus banánkenyér a hozzáadott miso pasztától kapja fantasztikus ízvilágát. A miso mindent finomabbá varázsol, ízfokozóként is hasznos hozzávaló. Ha maradék banánjaidnak keresel tökéletes felhasználást, próbáld ki ezt a receptet!
A vegán konyha egyik kedvenc édessége a banánkenyér. A receptben fehér miso pasztát használt az AEG csapata, ami valamivel édesebb ízű, mint a többi miso, de bármilyen miso pasztát használhatunk, ami éppen otthon van. A szirupos máz, amit a végén a sütemény tetejére kenünk, nem kötelező ugyan, de az extra édes íz nagyon jól egyensúlyozza a gazdag misos tésztát.
Hozzávalók 4 főre:
A banánkenyérhez:
vegán vaj, kenéshez + tálaláshoz
4 közepes érett banán
2 evőkanál fehér miso paszta
80 ml növényi olaj
100 g barnacukor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
240 g sima liszt
80 g étcsokoládé reszelve vagy apró kockákra vágva
A mázhoz:
3 evőkanál barnacukor
3 evőkanál víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a
sütőt 170°C-ra, és kenjük ki vajjal egy 900 g-os cipóformát. Hámozzunk meg 3 banánt, és egy keverőtálban pépesítsük simára. Adjunk hozzá a miso pasztát, az olajat és a cukrot, majd keverjük addig, amíg jól összeáll. Ezután keverjük hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és a lisztet, majd beleforgatjuk a csokiszeletkéket, végül a masszát a kenyérsütő formába tesszük. A negyedik banánt meghámozzuk és hosszában felszeletelve a tészta tetejére helyezzük, majd 50-55 percig a
sütő középső polcszintjén sütjük. A megsült banánkenyeret érdemes 10 percig pihentetni a sütőformában, majd pihentetést követően vágódeszkára borítjuk és további 20-30 percig hűlni hagyjuk.