Az AEG gőzsütőben készülő vasárnapi sült igazi családi ünnepi étel. Szójavajas, mogyorós pirított káposztával, csontos bordából készül. Ismerd meg a receptet lépésről lépésre!
Hozzávalók
A húshoz
kb. 5 kg borda csonttal
50 ml színes bors
3 evőkanál só
2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
2 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
A szójavajas, mogyorós pirított káposztához
8-12 kelbimbó
fél fej fejes káposzta
fél fej kelkáposzta
vaj a sütéshez
só
100 g vaj
50 g durvára vágott mogyoró
2 evőkanál szójaszósz
A mártáshoz
1 üveg vörös bor (pl. Pinot Noir)
50 ml apróra vágott mogyoróhagyma
4 evőkanál sózott vaj
450 ml csirke alaplé
Elkészítés
A húst kicsontozzuk, serpenyőben körbepirítjuk. Előmelegített, 225 °C-os sütőben kb. 15 percig elősütjük. Egy mozsárban összetört színes borshoz hozzákeverjük az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet és sót. A húst bedörzsöljük olívaolajjal és a fűszerkeverékkel, majd betesszük a sütőbe és beállítjuk, hogy közepesen átsütve (medium-rare) készüljön el. (Ha nincs ilyen program a sütőn, a maghőmérőt is beállíthatjuk 60-65 fokra.) A húst a sütőből kivéve pihentessük egy órát szobahőmérsékleten.
A szójavajas, mogyorós pirított káposztához először vágjuk ki a káposzták torzsáját, eltávolítva a középső kemény részt. A káposztákat leveleikre szedjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megsózzuk. A 160 °C -os sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük a leveleket. A nagyobb káposzta leveleket egy zsiradék nélküli serpenyőbe tesszük és óvatosan lenyomva őket egy fakanállal a káposzta ereit megpirítjuk.
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Amikor elkezd gyöngyözni, beletesszük a mogyorót és megvárjuk, amíg elkezd pirulni. Ezt követően beleöntjük a szójaszószt és levesszük a tűzhelyről.
A mártáshoz tegyük a főzőlapra a serpenyőt, amelyben a húst kérgesítettük. Öntsük bele a vörösbort és forraljuk vissza. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a mogyoróhagymát, és ráöntjük a boros mártást a hagymára. Csirke alaplével összeforraljuk, majd alacsony hőfokon a felére redukáljuk a mártást.
Tálaláshoz a kelkáposzta levelét pirított oldalával lefelé egy tányérra rakjuk, és aláteszünk egy kanál mogyorós vajat. Ezután levél egyik oldalát középre hajtjuk, Egy fejes káposzta levelet is ráteszünk hajtva a tányérra. A káposztákra egy szelet húst teszünk, mártással gazdagon meglocsolva. Kelbimbólevéllel és néhány csepp mogyoróvajjal tovább díszíthetjük a tányért.