Sült kelbimbó főzelék fokhagymával

Kategória: receptek
2021.12.12. 17.30 | Módosítva : 2021.12.19. 08.42

Egy falat inspiráció rovatunkban most kelbimbó főzeléket készítettünk sütőben és utánajártunk annak is, mennyi mindenre használhatjuk ezt a kis zöld gumót.

A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. A káposztafélék közül a bimbóskel kiemelkedik gazdag tápértékével, alacsony kalóriatartalmával. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatású. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. A fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá. 

Hozzávalók (4 személyre)

80 dkg kelbimbó
30 dkg burgonya
5 dkg vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 dl zöldségalaplé
1 fej fokhagyma
2 mokkáskanál őrölt görögszéna-mag
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág

bors

Elkészítés

A kelbimbókat félbevágjuk, és rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 10 perc alatt, gőz segítségével kíméletesen megpároljuk a zöldséget a sütőben. Egy hagymát vékony szeletekre vágunk, és kevés olajon párolni kezdjük. A burgonyát cikkekre vágva puhára főzzük. A megpárolt kelbimbó 2/3-át a finoman megpirított hagymához adjuk, és görögszéna maggal, valamint őrölt szerecsendióvirággal ízesítjük.

Felöntjük kevés zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, és gyorsan összeforgatjuk az egészet. Pár gerezd megroppantott fokhagymát és a maradék kelbimbót meglocsoljuk olajjal, és az egészet tűzforró sütőben aranybarnára sütjük. A főtt burgonyát a párolt kelbimbóhoz adjuk, és egy botmixer segítségével az egészet szép krémesre pürésítjük, végül pedig egy darab vajat is hozzákeverünk. Igény szerint további zöldségalaplével állítjuk be a megfelelő állagot.

A sütőből kivett zöldségeket a krémes kelbimbópürére helyezzük, mellé szórjuk a sült fokhagymákat is, végül pedig kevés friss petrezselyemmel és finom olívaolajjal díszítjük.