Spárga és édeskömény gőzsütőben párolva

Kategória: receptek
2018.05.27. 21.06 | Módosítva : 2018.09.02. 20.45

Könnyű nyáresti fogás a klasszikus zöldspárga hollandi mártással és egy kis csavarral, mert ezt a finom, gyorsan elkészíthető, egészséges köretet megbolondítottuk egy kis édesköménnyel.

Hozzávalók

1400 g zöldspárga
1 fej édeskömény 
2 tojássárgája 
100 g vaj 
1 teáskanál frissen facsart citromlé
só 
őrölt fehérbors

Elkészítés

Elsőként a zöldségek gőzőlésével kezdünk. A megmosott zöldspárgáknak egyesével pattintsuk le a fásabb alsó részét. Az édesköményt vágjuk fel kb. egy centi vastag szeletekre. Tegyük a szeleteket egy tepsire, és pakoljuk melléjük a zöldspárgákat is. A gőzsütőt töltsük fel vízzel, majd 15 perc alatt gőzöljük készre a zöldségeket.

A hollandi mártáshoz helyezzünk vízgőz fölé egy keverőtálat és üssük bele a két tojássárgáját. A tojásokat folyton keverve melegítsük fel 62 fok körüli hőmérsékletre, majd a gőzről levéve adjunk hozzá 2 vékony szelet hideg vajat és keverjük addig, míg a vaj felolvad. Tegyük vissza a gőz fölé a tálat, hogy ismét átmelegedjen a vajas-tojásos keverék, ügyelve arra, hogy ne hevüljön fel túlzottan. Vegyük le a gőzről, és a folyamatot ismételgetve keverjünk a tojásokhoz összesen 100 gramm vajat, amíg az egész szép pasztelsárga színt és könnyű krémes állagot kap. 

Tálalás előtt ízesítsük a hollandi mártást: adjuk hozzá a friss citromlevet, sót és őrölt fehérborsot. Az egészet még egyszer alaposan keverjük össze, és tálalásig tartsuk 40 fokon. A megpárolt zöldspárgát és édesköményt tálaljuk tányérra, és öntsük le a melegen tartott hollandi mártással. Szórjuk meg kevés durva szemű tengeri sóval, és máris fogyaszthatjuk.

Az Electrolux EOB9956XAX beépíthető sütő Full Taste Steam System rendszere segít, hogy minden étkezés felejthetetlen élmény legyen. Süthetsz forró levegővel (hagyományos sütés), gőzzel vagy a kettő kombinálásával. A kombinált gőzprogramok automatikusan beállítják a forró levegő és a gőz megfelelő arányát, így minden étel ellenállhatatlanul finom lesz. A húsok és a kenyerek kívül ropogós kérget kapnak, belül puhák és omlósak lesznek. Mostantól magabiztosan süthetsz húst, kenyeret és süteményeket.