A saláta lelke az öntet. Fördős Zé néhány örök klasszikus készítését mutatja meg. Ezersziget, mézes-mustáros, görög öntet, neked melyik lesz a kedvenced?
Egy friss, roppanós retek, néhány salátalevél, harsogó paprika: a salátának való kiváló minőségű zöldségeket, alapanyagokat piacon vagy bioboltban, a sarki zöldségesnél is be tudjuk szerezni. A saláta lelke azonban az öntet, Fördős Zé, az Electrolux gasztroblogger partnere szerint. A konyhakész, bolti salátaöntetek helyett érdemes otthon, frissen elkészíteni a salátaöntetet, hiszen nagyon gyorsan összedobhatjuk őket. A salátaöntetek elkészítésének alapvetően két, különböző módja van. Az egyik, amikor minden hozzávalót egy jól zárható befőttesüvegbe, vagy csatos üvegbe teszünk és alaposan összerázunk. Ez nagyon praktikus minden olyan helyzetben, amikor a saláta összeállítítása és elfogyasztása nem azonos helyen történik. Például egy kerti grillparty, vagy piknik előkészületeinél nem azonnal fogyasztjuk el általában a salátát. Ha ugyanis az öntetet rápakoljuk a salátára, a összeesnek pár órán belül az öntettől. Ha azonnal megesszük a salátát, akkor egy keverőtálban habverő segítségével keverjük össze a hozzávalókat homogén öntetté.
Íme néhány örök klasszikus öntet receptje!
Ezersziget öntet
Hozzávalók:
100 ml ketchup
50 ml tejszín
60 g natúr joghurt
1 roppanós csemege uborka
1 gerezd fokhagyma
1/4 citrom leve
só, bors
Egy keverőtálban habverő segítségével alaposan elkeverjük a ketchupot, a tejszínt, és a joghurtot. A fokhagymát egy mozsárba tesszük és kevés sóval pépesre zúzunk, majd az öntethez adjuk. A csemege uborkát apró kockákra vágjuk és a tálba tesszük. Belefacsarjuk a citromlevet, kissé megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük.
Mézes-mustáros öntet
Hozzávalók:
110 ml olívaolaj
3 ek fehérborecet
1 ek méz
2 ek angol mustár
só, bors
Keverőtálba tesszük a mustárt, mézet és alaposan elkeverjük habverővel. Az olívaolajat először cseppenként, majd vékony sugárban a mustáros alaphoz adjuk, miközben folyamatosan keverjük. Ha a mézes-mustáros keverék szépen felvette az olívaolajat, akkor hasonló szisztémával hozzáadjuk a fehérborecetet. Végül adunk hozzá egy kis frissen őrölt borsot és keverünk rajta egy utolsót.
Görög öntet
Hozzávalók:
60 ml görög joghurt
60 ml olívaolaj
2 ek citromlé
1 ek feta sajt
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk oregánó
só, bors
Keverőtálban összekeverjük a görög joghurtot, az olívaolajat, a citromlét és az oregánót. A fokhagymát egy kis só hozzáadásával pépesre zúzzuk egy mozsárban, majd a keverékhez adjuk. Belemorzsoljuk a feta sajtot, borsozzuk és alaposan elkeverjük.