Imádunk mindent, ami rántott. A tökéletesen ropogósra sütött sertéstarja szeleteket zsírral sült köménymagos burgonyával kínáljuk.
Hozzávalók 4 személyre készített sertéstarjához
4 sertés tarja szelet (kb. 800 g)
3 csésze panko morzsa
1 csésze sima liszt
2 tojás
A mártáshoz
60 g vaj
40 g francia salotta (kb. 2 db), apróra vágva
400 g gomba, szeletelve
2 teáskanál kakukkfű levél
150 ml tejszín
150 ml marhahúsleves alaplé
1 teáskanál paradicsompüré
1 teáskanál vörösbor ecet
A körethez
800 g főzni való burgonya
100 g sertészsír
1/2 teáskanál köménymag
20 g aprított petrezselyem
Elkészítés
A fogást a hús előkészítésével kezdjük. Egy-egy szelet húst két műanyag fólia közé teszünk a vágódeszkára, majd egy húsklopfolóval egyenletes, 1-2 mm vastagságúra szeletekre kiklopfoljuk. A panírhoz lisztet teszünk egy tálba, sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, a hússzeleteket először lisztbe, majd a fél csésze vízzel higított tojásba, majd pankó morzsába forgatunk. Sütéshez sütőpapírral bélelt tepsibe tedd.
A mártáshoz felmelegítjük
főzőlapon a vaj felét egy serpenyőben, hozzáadjuk a gombát, és aranyszínűre pirítjuk, kb. 2-3 perc alatt. Ha elkészült, félretesszük. A serpenyőt visszatesszük a
főzőlapra, hozzáadjuk a maradék vajat, a salotta hagymát, és addig pároljuk közepes hőfokon, amíg megpuhul. A paradicsompürét hozzáadva még egy percig főzzük. A marhahúslevest és a tejszínt, majd a gombát is visszatesszük a serpenyőbe, kakukkfűvel, sóval, borssal és egy kis ecettel ízesítjük. A mártást sűrűre redukáljuk.
A húst olivaolajban, alacsony-közepes hőfokon kb. 12 perc alatt kisütjük
főzőlapon. A rántott húst zsírral sült köménymagos burgonyával kínáljuk. Ehhez a meghámozott és nagyobb kockákra vágott burgonyát egy kizsírozott, vastag aljú serpenyőben közepes hőfokon, gyakran kevergetve puhára főzzük, kb. negyedóra alatt. Köménymagot és a petrezselyemleveleket hozzáadva főzzük még további 2 percig. Elkészülést követően azonnal tálaljuk.