Különleges eperlekvárok

Kategória: receptek
2016.05.27. 18.36 | Módosítva : 2016.05.30. 10.45

Az illatos epret nyárköszöntő gyümölcsként sokan kedvelik. Az eper önmagában is nagyon finom, de kiváló díszítője, hozzávalója a süteményeknek, tortáknak, pohárdesszerteknek is.  A jobbnál jobb epres muffinok, torták, panna cották mellett az eperlekváros édességek is tarolnak. Amibe beletesszük, az garantáltan finom lesz. Az eperlekvár megőrzi az eper élénk színét, fantasztikus zamatát.

Eperlekvár alaprecept

Hozzávalók:
500g eper
90g cukor
90g befőzőcukor
1 ek citromlé

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felnegyedeljük. Egy lábosba esszük és hozzáadjuk a cukrot, befőzőcukrot és a citromlét. rumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket és felforraljuk a masszát. Forrás után 5 percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe kanalazzuk. Az üveget lezárjuk, percre fejre állítjuk, majd szárazdunsztban 2-3 napon keresztül hagyjuk kihűlni.

Vaníliás eperlekvár

A vanília és az eper felséges, elegáns párost alkotnak. Ehhez a különleges ekvárhoz mindössze annyit kell tennünk, hogy egy vaníliarúd kikapart agjait a cukrokkal együtt az eperhez adjuk, majd a fenti recept alapján lkészítjük a lekvárt.  A vaníliás eperlekvár nagyon jól illik pavlovához és palacsintához is.

Bazsalikomos eperlekvár

A bazsalikomtól üde, friss lesz az eperlekvár. prítsunk finomra kb. 15 levél bazsalikomot, és adjuk az elkészült ekvárhoz. Keverjük össze alaposan, majd töltsük a sterilizált üvegekbe. asználjuk akár fagylalt vagy túrógombóc tetejére.

Rumos eperlekvár

Rumból és eperből izgalmas koktélokat és süteményeket készíthetünk. rumos változat úgy készül, hogy mielőtt kitöltenénk az üvegekbe a lekvárt, everjük el benne 1 evőkanál rumot. A foszlós kalács egy kis rumos eperlekvárral: mennyei.