A konfitálás a francia konyha egyik kifinomult ízeket eredményező eljárása, amely alacsony hőmérsékleten, zsiradékban történő lassú sütést jelent. Ez a recept egy egész csirkére vonatkozik, vasárnapi ebédre vagy akár előre elkészíthető vendégvárónak is kiváló.
A konfitálás nemcsak a hús szaftosságát őrzi meg, hanem gazdag, mély ízeket is eredményez. Az eljárás a szárazabb húsok rostjait is átitatja zsiradékkal, így ezek is finomabbak lesznek. Ráadásul a konfitált húsok hidegen és melegen fogyasztva is ízletesek. Ha AEG sütőben konfitálunk, amiben a stabil hőmérséklet és a gőz még biztosabbá teszi a végeredményt.
Hozzávalók:
- • 1,8 kg-os egész csirke, kicsontozva, félbevágva
- • 4 gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
- • 4 ág friss kakukkfű
- • 1 evőkanál durvaszemű tengeri só
- • 1 kg salátaburgonya (pl. kiflikrumpli vagy sárga héjú fajta)
- • 200 g kacsazsír
Elkészítés:
A csirkét szárazra töröljük, majd egy tepsibe tesszük. Meghintjük a fokhagymával, a kakukkfűvel és a durvaszemű sóval, letakarjuk, és legalább 6 órára – de még jobb, ha egész éjszakára – hűtőbe tesszük. Másnap lemossuk a sót hideg vízzel, és ismét alaposan szárazra töröljük. A konfitáláshoz AEG gőzsütő esetén a SousVide vagy alacsony hőfokú gőzpárolás (80 °C) programot válasszuk. A csirkét és a meghámozott, feldarabolt burgonyát külön tasakokba tesszük, elosztjuk rajtuk a kacsazsírt, majd vákuumfóliával lezárjuk. Ha nincs kéznél vákuumozó, használhatunk zárható hőálló tasakot is. A tasakokat perforált sütőtálcára helyezzük, és 3 órán át konfitáljuk. A csirke így akár 1–2 hétig is eláll a hűtőben, ha a tasak lezárt marad.
Tálalás előtt a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra légkeveréses programon. A csirkét (bőrével felfelé) és a burgonyát a tepsire tesszük, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A konfitált csirkét és a krumplit friss, ropogós salátával kínáljuk. Fejes salátával is kiváló, de ha szezon van, római vagy tölgyfa saláta is illik hozzá.
Markabolt.hu Tipp: A fogáshoz jól illik egy egyszerű mustáros-citromos vinaigrette dresszing. Ehhez keverjünk el egy teáskanál dijoni mustárt egy evőkanál citromlével, majd fokozatosan adjunk hozzá három evőkanál olívaolajat, és sóval, borssal, valamint egy csipet mézzel ízesítsük.