Az alma sokszínű alapanyag, használhatjuk édes és sós ételekhez is. A kardamommal megbolondított, pikáns almalekvár kiváló kísérő lehet sült húsokhoz és foszlós kalácshoz egyaránt.
Magyarországon rengeteg fajta alma megterem, de nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyiket mire használhatod. Almakalauzunkból kiderül, milyen almából érdemes almalekvárt főzni.
- Golden: Enyhén ropogós, kifejezetten édes. Jó választás, ha almát vinnél magaddal uzsonnára.
- Jonathan: Nagyon édes fajta, ezért ha ezt használod a süteményben, csökkenthető a hozzáadott cukor mennyisége.
- Jonagold: Édes és illatos. Ha egy karakteres ízű almára vágysz, harapj bele egy almába.
- Idared: Vastag héjú, lédús fajta, ez az egyik legjobb, ha házi almalevet vagy almalekvárt szeretnél készíteni.
- Gála: Nagyon édes, aromás és ropogós. Mivel vékony héjú, ezért akár nyersen vagy süteményekben is tökéletes.
- Starking: Nagyon édes, fűszeresen illatos fajta, éretten kásásodik. Gyümölcslevek, saláták, kompótok, sütemények készítéséhez is használható.
- Elstar: Édes-savanykás, rendkívül lédús alma. Nyersen is mennyei, de finom tölteléket készíthetsz belőle a réteshez, pitéhez.
-
- Kardamomos almalekvár
Hozzávalók (3 üveghez):
½ kg alma
150 g kristálycukor
1 citrom leve
2 ek víz
½ tk őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A megpucolt almákat kisebb kockákra vágjuk, egy lábasba tesszük, a cukorral összeforgatjuk, és negyedórát állni hagyjuk, hogy az almák levet eresszenek. Ezután hozzáadjuk a citrom levét és a vizet, majd közepes lángon addig főzzük, amíg az almák kissé megpuhulnak, áttetsző lesz a színük, de még nem főtt el teljesen a levük (kb. 15 perc). Ekkor hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük, majd további 1 percig hagyjuk rotyogni. Végül steril üvegekbe töltjük. Tartósítószer nélkül hűtőszekrényben tárolva, 2 hétig fogyasztható.