Itt a nyár, itt az uborkaszezon!

Kategória: receptek
2016.06.08. 11.42 | Módosítva : 2016.06.08. 14.49

Az uborka jótékony hatásairól ódákat zenghetnénk: vitalizál, méregtelenít, emésztést serkent. Cikkünkből az is kiderül, miért érdemes hűtőben tárolni ezt a zöldséget.


Az uborka 90%-a víz, így remek folyadékpótló zöldség. Ráadásul  vitamintartalma is értékessé teszi. B- és C-vitamin-tartalma felturbózza az immunrendszert. A átlagos kígyóuborka  héja napi C-vitamin- szükségletünk 12%-át fedezi. Az uborkának magas a szilícium-, kálium- és magnéziumtartalma. A gyógyfürdőkben ezért van számos olyan kezelés, melyeknél uborkát használnak. Az arcbőr feszességét pár karika uborka felhasználásával készített uborkapakolás turbózza fel. Gyomorégés ellen is kiváló, sőt, másnaposság ellen is érdemes fogyasztani. Ha érzed, hogy kissé többet ittál a kelleténél, lefekvés előtt egyél meg pár szelet uborkát, mert benne lévő számtalan tápanyag és a B-vitaminok elűzik a fejfájást.

Az uborka kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően alapzöldség a fogyókúra esetére, hiszen 100 gramm mindössze 10 kalóriát tartalmaz. Turmixolhatod, készíthetsz belőle levest, darabolhatod salátába - a héjában található rostok pedig javítják az emésztést. Az uborkát nemcsak magas, de alacsony vérnyomásúaknak, cukorbetegséggel küzdőknek is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk.

Nézzük, miért érdemes hűtőben tárolni ezt a csodálatos zöldséget! Az uborka magas víztartalma hűtés nélkül gyorsan párolog, így a zöldség 1-2 nap hűtő nélküli tárolás esetén fonnyadttá válik, a feszes héj pedig opálosodik. A hűtőben azonban akár egy hétig is megőrzi frissességét. Fagyasztásra viszont éppen magas víztartalma miatt nem ajánljuk. Az uborka ugyanis jegesedve fagy, a benne lévő víztől kiolvasztva tocsogóssá, nyúlóssá válik.

Az Electrolux ERF2504AOW hűtőgépet 240 literes nettó hűtési térfogatával nagyobb háztartások hűtési igényeire ajánljuk. A fagyasztó nélküli hűtő 125 cm magas, a felső konyhaszekrény alá is elhelyezhető, szabadonálló modell. Széles zöldségtároló fiókjában vagy négy, erős üvegpolcán is tárolhatjuk a zöldségeket.