Látványos fogás ez a hideg spanyol leves, mely tökéletes ebédre vagy előételként. Mivel a
hűtőből, behűtve tálaljuk, a forróságban is frissítő, könnyű fogás. Mindössze negyedórára kell bekapcsolni hozzá a sütőt, így az elkészítése is gyors.
Hozzávalók 4 személyre
2 piros kaliforniai paprika
1 uborka
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
600 ml zöldségleves alaplé
100 ml extra szűz olívaolaj
30 ml vörösborecet
400 g hámozott paradicsom
2 kis szelet fehér kenyér
bors és só
bazsalikom, ízlés szerint
12 garnéla
Elkészítés
Hámozzuk meg a paprikát zöldséghámozóval, vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat. Vágjunk az egyik paprikából kis kockákat, a másikat pedig nagyobb darabokra. Hámozzuk meg az uborkát és vágjuk félbe. Távolítsuk el a magokat (de ne dobjuk el), és az egyik felét vágjuk kis kockákra; a másikat nagyobb darabokra.
Tegyük a durván felvágott zöldségeket az uborkával együtt egy tálba. Adjuk hozzá a hámozott és apróra felkockázott hagymát és fokhagymát, valamint a zöldséglevest, olívaolajat, ecetet, hámozott paradicsomot és a kenyérszeleteket. Ízesítsük sóval és borssal, majd tegyük legalább két órára a
hűtőszekrénybe. Vegyünk le néhány bazsalikomlevelet a száráról és adjuk hozzá az apróra vágott uborka- és paprikakockákhoz. Tegyük ezt is pihenni, hűlni a hűtőszekrénybe.
Hámozzuk meg a garnélákat és távolítsuk el a bélcsatornát. Ízesítsük sóval és borssal, majd tepsiben tegyük a sütő harmadik szintjére, válasszuk a gőzölési programot és gőzöljük 95°C-on 15 percig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Mixeljük a durván felvágott zöldségeket egy turmixgépben sima pürévé, és ízesítsük sóval és borssal.
Markabolt.hu tipp: Érdemes a levest eleve hűtött levesestálkákban tálalni, mindegyikbe három -három garnélával. A kimert levest, közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk meg apróra vágott zöldségekkel és bazsalikommal.