Bagel, vagyis lyukas zsömle

Kategória: receptek
2016.05.03. 17.11 | Módosítva : 2016.05.03. 17.18

Formára inkább fánk, ízre inkább zsömle. Édeskés, dús tészta, amit telepakolhatsz minden földi jóval. Otthon is elkészítheted ezt a remek péksüteményt. Jöjjön a bagel receptje!

Hozzávalók (7 db bagelhez)

A tésztához:
60 dkg liszt
3 dl langyos víz
15 g élesztő
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 teáskanál étolaj

A főzővízhez:
5 liter víz
1 evőkanál méz
2 teáskanál só

A kenéshez:
1 kissé felvert tojás
1 evőkanál szezámmag 
1 evőkanál egész mák

Elkészítés A lisztet a robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet, a 15 gramm élesztőt, 2 tk sót, 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál olajat. Az Electrolux Assistent robotgép dagasztókarjával ruganyos tésztát dagasztunk. Meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd gyúródeszkán lazán átgyúrjuk és 7 részre vágjuk a tésztát. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert sodrunk, majd az ujjainkon körbetekerve összedolgozzuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket letakarva további 10 percet kelesztjük. Közben a vizet a mézzel és a sóval felforraljuk és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket tojással, meghintjük szezámmaggal vagy mákkal és 220 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. A recept videót itt találod.

Márkabolt Tipp: A videóban a bagel tésztáját Electrolux Assistent robotgépben gyúrta össze, majd  Electrolux gőzsütőben sütötte készre Havas Dóra. Találd meg most a hozzád illő Electrolux konyhagépet a márkabolt.hu termékválasztékában!