Tuti tippek vasaláshoz!

Kategória: Mosómasa
2015.11.02. 00.36 | Módosítva : 2016.01.12. 13.53

Kezd az elején
Rengeteget könnyíthetsz saját dolgodon, ha már teregetéskor gondolsz arra, hogy később vasalnod is kell. Mindig alaposan egyengesd el a fregolin a ruhákat és próbáld kerülni a nyomot hagyó ruhacsipeszek használatát. A kényes darabokat szárítsd eleve vállfán, hogy megtartsák formájukat. 
Hasznos trükk lehet az is, ha nem hagyod teljesen megszáradni a ruhákat vasalás előtt. Az enyhén nedves textíliákat ugyanis sokkal könnyebb lesz ráncmentessé varázsolni.

Jelöld ki az útirányt
Haladj vasaláskor mindig a ruhák közepétől a szélük felé, így elkerülheted a nemkívánatos redők kialakulását. 
Nem csak az erő számít
Nem attól lesz igazán sima és ránc mentes a ruha, hogy őrült erővel nyomod rá a vasalót. Sőt, a túl nagy nyomás hatására akár a textília és a vasalódeszka is sérülhet. Válaszd ki inkább a helyes, az anyaghoz illő hőfokot. A gőz ilyenkor is csodákat tesz… és elvégzi helyetted a munka oroszlánrészét. 
Kerüld a felesleges köröket
Ne vasalj körkörös mozdulatokkal, mert ezek könnyen megnyújthatják a ruha szálait, így az anyag deformálódhat és többé sosem fog rajtad olyan tökéletesen festeni, mint mikor az üzletben megvetted. Ehelyett haladj mindig szálirányba és használd a gőz erejét.
Ügyelj a pénztárcád biztonságára is
Tervezd meg a vasalás sorrendjét. Kezd a feladatot a kényes, alacsonyhőfokot igénylő darabokkal és fokozatosan haladj a nagyobb meleget is kibíró textíliák felé. Így vigyázol a kedvenc darabjaidra is és ráadásul energiát spórolsz azzal, hogy nem kell folyton arra várnod, hogy megfelelő hőfokra hűljön vagy épp melegedjen vasalód.
Óvd a színeket
Ha lehet végezd a vasalást úgy, hogy kifordítod a ruhadarabokat. Így elkerülheted az idő előtti fakulást, a nem kívánatos fényesedést és a bolyhosodást is. Ha élet kell vasalnod egy ingre vagy nadrágra, teríts az anyagra egy vékony, nem bolyhosodó vasalóruhát.
A méret is lényeg
A nagy felületű darabokat, mint például az ágyneműket vagy lepedőket vasald több részre hajtva, és tégy egy kiszuperált törölközőt a földre. Így mikor már leér a hosszú textília alja nem fog összekoszolódni.
Ha már minden hasznos tanácsot és tudást magadba szívtál nincs is más hátra, mint megtalálni kedvenc Electrolux vasalód a Márkabolt.hu kínálatában és máris indulhat a ráncvadászat!