Tippek a foltok ellen

Kategória: Mosómasa
2015.04.15. 13.05 | Módosítva : 2016.01.12. 14.35

A legegyszerűbbnek tűnik enzimes mosószereket vagy  speciális folttisztítókat bevetni a foltok ellen. Sokan bíznak a folttisztító szappanban is. Íme tippjeink a foltmentes ruhákhoz! A legkényelmesebb, ha előmosáshoz, vagy a mosáshoz adagolt folttisztítóval próbálkozunk, de néhány folttípusnál a legcélravezetőbb, ha még a mosás előtt megszabadítjuk a nemkívánatos foltoktól a ruhadarabokat.  Ha folttisztítószert használunk, fontos, hogy végezzünk színpróbát.

TOP 5 leggyakoribb folt eltávolítása

Friss gyümölcsfolt A friss gyümölcsfolttól kétféleképpen is megszabadulhatsz. A foltos ruhát  tejbe áztatva eltüntethető a folt. Különösen a piros bogyós gyümölcsök foltjainál érdemes bevetni a citromlevet, amit rácsepegtetve a foltra azonnal halványulni fog!

Zsírfolt A zsír makacs szennyeződés. Alapvetően a legfontosabb, hogy forró vizet használjunk az áztatáshoz. A forró víz igazán forró legyen, szinte lobogó. Az átforrósodott foltra egy evőkanálnyi szódabikarbónát kell szórni, majd körömkefével kissé átdörzsölni: a folt máris eltűnt.

Vérfolt A vérfolt különösen makacs folttípus, ráadásul mosógépben szinte lehetetlen megszabadulni lőle. Nagyon fontos, hogy meleg, vagy forró vizet kerüld el, hiszen ahelyett, hogy segítene, szinte beleköti a foltot a textiliába. A ruhát hideg, sós vízben kell áztatnunk legalább negyedóráig, majd ki kell mosni a foltot szappannal. A régebbi foltokat is megpróbálhatjuk eltüntetni 1-1 evőkanál péppé kevert keményítő és hintőpor elegyével. A keményítő-hintőpor kombót hagyd rászáradni a foltra, majd körömkefével dörzsöld át a foltot, meg fogsz lepődni, milyen hatásos!

Fehérbor Bár sokan nem is veszik komolyan a fehérbor foltot, mégis gyakori foltbaleset. A friss folttól szódavizes vagy szénsavas ásványvizes öblítéssel gyorsan megszabadulhatunk.

Vörösbor A vörösbor foltra inkább rálegyintünk, sokan leginkább az ecetes ollót javasolják. De a vörösbor folt is eltüntethető, ha azonnal sót szórunk rá. Tejes áztatással is próbálkozhatunk. A foltok ellen a legfőbb alapszabály, hogy minél gyorsabban neki kell állnunk a folt eltávolításának. Ne várjuk meg, amíg beszárad egy folt, amilyen rövid időn belül lehet, rögtön álljunk neki az eltávolításának! Minél kevesebb idő telik el, annál biztosabb a siker. Elsőként hideg, tiszta vízzel öblítsük át a foltos textíliát. Forró vizet csak a fű-, vagy a zsírfoltnál vessünk be.

Márkabolt Tipp: Foltmentes ruhákat szeretnél? Bízd a mosást prémium, Electrolux mosógépekre, melyeket szabadonálló kivitelben és beépíthető kivitelben is  megvásárolhatsz webáruházunkban.