Tervezd meg a mosást!

Kategória: Mosómasa
2016.02.12. 18.52 | Módosítva : 2016.02.13. 17.17

Végre megszerezted álmaid gardróbját, melyben ott sorakoznak kedvenc ruhadarabjaid? Ahhoz, hogy kedvenceid sokáig megőrizzék újszerűségűket, gondos odafigyeléssel kell karbantartanod őket. Tervezd meg a mosást!


Érdemes rászánni az időt, és megtervezni a mosást, hiszen a megfelelő előkészületekkel időt, energiát spórolhatunk meg. Először is: határozzunk meg egy napot, amikor a heti nagymosást megtartjuk, hiszen nincs nagyobb pazarlás, mint a folyamatosan 2-3 ruhadarabban elindított teljes mosási ciklus! Várjuk össze a  ruhákat!  A ruhadababokat eleve gyűjthetjük külön, jól szellőző textilzsákokban, hogy gyorsabban menjen a mosást megelőző szortírozás. A textilkresznek megfelelően, a ruha címkéjén lévő kezelési útmutató elolvasását követően, színek alapján is kupacoljunk.

Alapvetően három kulcstényező határozza meg, melyik ruha melyik kupacba kerüljön: a szín, a mosási hőmérséklet és a mosóprogram.

1. színek
Alapszabály, hogy fehéret semmivel (tényleg semmivel, se szürkével, se citromsárgával, se világos rózsaszínnel) ne moss össze! A fehér szín ugyanis rendkívül kényes, nagyon könnyedén beszürkülhet, ha egy picit is ereszti a színét valamelyik ruhadarab. Bár sokan esküsznek a színfogóra, a férjem vasaláskönnyített, hófehér ingjeit, vagy a kislányom ünneplő selyemblúzát nem kockáztatnám semmiképpen. A világosabb és sötét színű ruhákat sem érdemes összemosni.

2. mosási hőmérséklet
A címkén szereplő hőfokot mindig érdemes betartani, bár a gyártók sokszor inkább alacsonyabb hőfokot tüntetnek fel, mint amit a textil valóban kibír. A magasabb hőmérséklet könnyedén tönkreteheti a ruhát ugyanis, de a túl alacsony hőmérsékleten sajnos nem fog maradéktalanul tisztává válni a szennyes ruha. Különösen makacs egyébként a zsír és az izzadtság. Előbbi foltként éktelenkedhet a textílián, az izzadtság sajnos egy idő után kifejezetten kellemetlen, áporodott szagúvá teheti a ruhát. Sokat segíthet ezen a problémán az öblítővízbe tett ecet, a gyors szárítás, illetve a vasalás is.

3. mosási program
Az Electrolux mosógépekben számos mosóprogram segíti, hogy minden textíliához megtaláld a megfelelő mosási programot. Azok a ruhák is moshatóak mosógépben, melyeken a kézi mosás feliratot látod, ha mosógéped speciális kézi mosás programot is tartalmaz.

Látod, máris végeztél: indulhat a mosás!