Tavaszi nagytakarítás 4 lépésben

Kategória: Mosómasa
2016.03.01. 16.26 | Módosítva : 2016.03.01. 16.39

1. Textíliák és falak

Kezdd a függöny leszedésével. Az Electrolux mosógépek közül számos modellben már található függönymosási program, mely a könnyen gyűrődő, áttetsző kelméket is kíméletesen, de alaposan portalanítja. A nagytakarítás kezdetén még nem érdemes nekiállni a függönymosásnak, mivel a nedves függöny a legszebben lógva szárad, a függönymosást és felszerelést érdemes a nagytakarítás zárómozzanataként elvégezni. A kárpitozott bútorok megóvásához nagy lepedőkkel takarj le mindent, hogy ne szálljon rájuk a por. Mivel a por lefelé száll, a takarítási műveletek mindig felülről lefelé haladjanak: a padló maradjon a legvégére. A partvis fejére csavart nedves, de nem vizes, tiszta felmosóronggyal törölgesd le a falakról a port. A díszpárnák, a kisebb rongyszőnyegek kirázása is jó szolgálatot tesz. A szőnyegeket érdemes nagyon alaposan kiporszívózni.

2. Gépek és bútorok

A könyvespolcokon lévő könyvek elképesztő mennyiségű port képesek összegyűjteni. Az Electrolux porszívók csodákra képesek!
A hűtőszekrényt  leolvaszthatod akár pár óra alatt, és gondosan kiválaszthatod,  amit vissza akarsz majd bele rámolni. Ha leolvadt, langyos vízzel, puha ronggyal töröld át  a belsejét. Ha már a hűtőgépet és a fagyasztót is rendbe tetted, rakj rendet a spájzban is: a tartós élelmiszereket is érdemes  ellenőrizni, így a lisztféléket, a babot, la lencsét, a müzliket és a száraztésztákat.
A számítógép és a tévé képernyőjét, a billentyűzetet, a műanyag villanykapcsolókat, a telefont, a  távirányítókat puha ronggyal dörzsöld át. Ahol asztali számítógép van, ott valahol egy nagy  kupacban drótok is vannak, amiket szálanként törölgess le.
A dísztárgyakat, vázákat, nippeket érdemes egy nagy dobozba elcsomagolni, a szobanövényeket pedig a teraszra, balkonra kitenni. Ha máshol nincs hely, vagy zuhog az eső, a fürdőkádban is kaphatnak egy langyos vizes, frissítő, lágy esőre emlékeztető zuhanyt.

3. Ablakok és padló

Ablakpucoláshoz 20 %-os ecet vagy ablaktisztító is megfelel. Ha a szúrós szagú, vízel fele-fele arányban felhigított szalmiákszeszt használnál, nemcsak eltávolítja, de távol is tartja a koszt az ablaküvegtől.Igazán profi módon  több körben érdemes lemosni az ablaküveget, illetve az ablakkeretet. A padló felmosásakor a bútorok elmozdításával a sarkokat és az eldugott zugokat is érdemes megszabadítani az elgurult tárgyakról, porcicáktól.

4. A helyiségek sorrendje

Itt a belülről kifelé elv és a fentről lefelé elv is érvényes. A belső szobák felől a bejárati helyiségek felé, illetve az emelettől a földszint felé érdemes haladni. A közlekedők, a lépcsőház és a fürdőszoba a nagytakarítás alatt komoly igénybevételnek van kitéve, ezért itt fejezd be a munkát. Itt is a felülről lefelé haladás  elve érvényesül: előbb a fal, a lámpák, aztán a csempe, tükör, a mosdó, a kád és a vécé, legvégül a padló.

Márkabolt Tipp: Igazán jó minőségű háztartási gépre van szükséged? Nézz körül a márkabolt.hu kínálatában és találd meg az igényeidnek megfelelőt!