Porallergia ellen

Kategória: Mosómasa
2016.03.02. 10.34 | Módosítva : 2016.03.02. 12.24

A porallergia a leggyakrabban előforduló légúti allergia, melyet a lakáson belüli allergén vált ki. Cikkünkből kiderül, mit tehetsz a poratka ellen!

A porallergia kialakulásáért  egy velünk élő egészen pici állat, a poratka felelős.  Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legnagyobb, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma ilyenkor a legnagyobb. Télen, kora tavasszal és késő ősszel a fűtött lakások relatív páratartalma 60 % körüli, ami az atkák számára kedvezőtlen, számuk - különösen télen - a legalacsonyabb. A kedvezőtlenebb körülmények ellenére a tojások továbbra is életképesek maradnak, 1 gramm porban pedig akár 15 ezer atka is lehet. Mivel folyamatosan jelen vannak a lakókörnyezetünkben, így teljes mértékben nem lehet megszabadulni tőlük, de csökkenthetőek a porallergia tünetei.

A porallergia főként az őszi-téli időszakban jelentkezik. A poratka főleg a párnákban, a takarókban, a szőnyegekben és a kárpitozott bútorokban él.  Mivel az atka elhalt hámszövettel, illetve hajjal táplálkozik, így megelőzésként fontos, hogy kerüljük a szobában történő fésülködést. Érdemes naponta jól kiszellőztetni a szobákat és az ágyneműket hetente legalább 60 fokon kimosni. Mivel a párnákban is nagy számban vannak jelen, így jó megoldás, ha Gőzfrissítés programon átgőzöljük  az összes párnát havonta legalább egyszer. Ha gyermek van a családban, akkor mindenképpen mosható plüssállatokat vegyünk és igyekezzünk minél gyakrabban kimosni őket, illetve a lehető legkevesebb plüsst beengedni a kicsi ágyába, a polcokról igyekezzünk folyamatosan berámolni a szekrénybe. Nálunk például külön, ajtós polcuk van, ahol üldögélnek. 

A háziállatok szőre is ugyanolyan táplálékforrás az atkák számára, így ha lehet, akkor a hálószobába ne engedjük be a házi kedvenceket. Legalább a gyerekszobába ne! Gőzprogramos Electrolux mosógéped mellett másik segítséged az Electrolux prémium kategóriás porszívói közül kerülhet ki. Minél alaposabban és minél jobb porszűrési képességű porszívóval takarítasz ugyanis, annál kisebb lesz a poratkák száma a levegőben.

Az Electrolux ZUOQUATTRO porszívó puha kerekein gurulva szinte észrvehetetlen lesz takarítás közben. A padlón és szőnyegen is A porfelszedési hatékonyságú porszívó filtere mosható Allergy Plus, így különösen jó szolgáltatot tesz a portalan környezet megteremtéséért.