Mosódió – Igen? Nem?

Kategória: Mosómasa
2012.05.31. 14.25 | Módosítva : 2012.05.31. 15.52

A mosódió valójában nem is dió, hanem egy bogyó, ami India és Nepál területén, fákon terem. Héja nagy koncentrációban tartalmaz saponint, ami vízzel elegyedve hatékony, mégis kíméletes tisztítószerként funkcionál, vegyi anyagoktól, színezékektől és illatanyagoktól mentesen. Öblítést nem igényel, így megspórolhatjuk az öblítőszer és a felhasznált víz árát és környezetünket is kíméljük. Nem kell többé allergiától és bőrirritációtól tartanunk, ráadásul a mosódió olcsóbb is, mint a hagyományos mosószerek.
Két módon használhatjuk: tegyünk 2-4 db-ot egészben a ruhák közé vagy készítsünk belőle koncentrátumot. Ehhez 15 db mosódiót kell 1,5 l vízben 30 percig forralnunk, majd egy-egy adag ruhához 40-50 ml-t adni a főzetből.

Tökéletes megoldás? A mosódió használatakor jobb, ha odafigyelünk néhány dologra:

Makacs foltoknál használjunk folttisztítót.

A mosódió nem tartalmaz vízlágyítót, így időnként érdemes vízkőmentesíteni mosógépünket. Ehhez használhatunk bolti szereket, de akár 1 liter 20%-os ecettel is csodás csillogást érhetünk el, ha egy 90ºC-os program lefuttatása előtt beleöntjük a dobba.

Ha egész mosódiót használunk, mindig tegyük azokat egy kis textilzacskóba, mielőtt a mosógépbe helyeznénk. Ellenkező esetben a mosás közben leváló rostok és héj darabok megrongálhatják gépünket. Eltömíthetik a szűrőt, a lefolyót, de bejuthatnak akár a motortérbe is, hatalmas károkat okozva ezzel.


Tehát mosásra fel, de csak óvatosan! Vigyázzunk mosógépünkre és ha kérdésünk van forduljunk szakemberhez.