Mosd tisztára ruháidat

Kategória: Mosómasa
2013.06.28. 20.51 | Módosítva : 2013.07.11. 14.09

Azért van a mosógép, hogy elvégezze helyettünk a piszkos munkát. Ez igaz, de hogy mi, mivel, mikor és mennyi időre kerüljön a dobba, az csak tőlünk függ.

Ha Veled is előfordult már, hogy kedvenc pulcsid a felére zsugorodott, vagy éppenséggel a kétszeresére nyúlt, esetleg egy kóbor piros zokni rózsaszínre varázsolta a teljes hófehér fehérneműkollekciódat, vagy esetleg szeretnéd ezt elkerülni, akkor adunk néhány tanácsot.


Előkészületek


Különböző színű, különböző anyagú és különböző szennyezettségű ruhaneműtől dagad a szennyeskosár. Bemelegítésként válogasd szét a ruhákat! Első körben színek szerint szelektálj. Külön kupacba kerüljenek a világos, a sötét, a fehér, a fekete és végül a legádázabb piros darabok. A világos és sötét megítélésénél mindig a legvilágosabb darabhoz viszonyíts! Aztán nézd át, hogy a kupacokban lévő ruhák milyen hőmérsékleten moshatók. Ebben segít a bevarrt címke. Lehetőség szerint hasonló hőmérsékleten mosható darabok kerüljenek a mosógépbe. Ha nem egyezik a mosási hőmérséklet, válaszd a legalacsonyabbat! Ha valamelyik darab nagyon koszos, pl. sár, fű, csokoládé vagy borfoltok tarkítják, mindenképpen végezz előkezelést. Áztasd be, vagy dörzsöld ki a szennyeződést! Végül nézd át a zsebeket! Nagyon bosszantó, ha a gyerek zsebében felejtett matchboxtól örökre búcsút kell venni, mert tönkremegy, nem is beszélve a kimosott papírpénzről és iratokról...

 

Válassz programot – a mosógépednek

Különböző anyagú ruhaneműkhöz különböző mosóprogram használata javasolt. A szintetikus anyagok, erősek, nem gyűrődnek, jól bírják a mosást, normál mosóprogrammal moshatók. A természetes anyagok közül a pamut kedveli legjobban a tisztítást, akár 60-95 ºC-on is mosható, de figyelj rá, mert első mosás alkalmával legtöbbször összemegy egy kicsit. Akárcsak a len, ami ráadásul nem is bírja a magas hőmérsékletet. Gyapjú anyagot alacsony, max. 40 fokon moss és csak rövid ideig, alacsony fordulatszámon centrifugázz! A selyem különleges figyelmet igényel. Alacsony hőmérsékleten mosható, kifejezetten selyemmosásra alkalmas programmal. Az erősen szennyezett ruhákat mosd intenzív programmal, ha pedig kevés ruhát szeretnél kimosni, akkor célszerű a gyorsprogramot választani.

 

Márkabolt Tipp: Ha érzékeny a bőröd, vagy kisbaba van a családban, akkor válassz extra öblítést, ami az Electrolux EWF 1408 WDL szabadonálló mosógépében is megtalálható. Az extra öblítéssel felszerelt mosógépek még egy plusz öblítéssel minden mosószermaradványt eltüntetnek a ruhából, így megszűnik a bőrirritáció a legérzékenyebb bőrűeknél is. Ez az inverter motoros mosógép magyar nyelvű menüvel rendelkezik, ráadásul hatalmas dobjába 10 kg ruha is belefér!