Mered vagy nem mered? Színfogót a mosógépbe!

Kategória: Mosómasa
2012.10.30. 10.17 | Módosítva : 2012.10.30. 10.37

Megesett már Veled is a rémeset, hogy bedobtad a fehérek közé a színeset? Utólag sajnos már nem sokat tehetünk. Hajtsunk hát a megelőzésre! Természetesen a legbiztosabb megoldás a problémára most is a leginkább idő- és figyelemigényesebb változat. Ha biztosan nem akarsz rózsaszín foltos fehér blúzokat, akkor az alapvető megoldás a színenkénti mosás: pirosat a pirossal, kéket a kékkel, feketét a feketével, a fehéret pedig teljesen külön.  Így ha egy ruha ereszti a színét, az nem tesz kárt a többiben. De mit tehetünk, ha egy szál sárga napnadrágot szeretnénk tisztára varázsolni?

Egy kétszemélyes háztartásban akár hetekig is eltarthat, amíg összegyűlik egy teljes adag piros vagy épp fehér mosás, ha nem ezek a kedvenc színeink. Mégsem szívesen indítunk el egy komplett mosási programot 2-3 kallódó póló vagy short miatt.... Akkor mégis hogyan tovább?

Több megoldás közül is választhatunk. Például csoportosítsuk újra a színeket. A feketéket mossuk együtt a kékekkel és a lilákkal. Sőt, ha nincs erőteljesen a színét eresztő darabunk, akkor mehetnek ide a pirosak is! Így máris megspóroltunk két mosásnyi időt, energiát, vizet és mosószert, aminek pénztárcánk és környezetünk is örülni fog.

Egy másik lehetőség a színfogó kendő, amiről már Te is biztosan hallottál. Az elv egyszerű: bedobod az üres mosógépdob aljára a tiszta kendőt, arra jönnek a ruhák, végül a szokásos mennyiségű mosószer.  A színfogó kendő titka abban rejlik, hogy a kis kendő a mosás során magához vonzza a kioldódott festékanyagokat, így azok nem a hófehér inged fogják szivárványszínűvé varázsolni.

Mostantól – ha nem felejted el bedobni a mosógépbe a kendőt- akár a fehéreket is együtt moshatod a vörös anyagokkal! Ha nem érzed még elég bátornak magad, akkor kezd óvatos kísérletezéssel: tegyél néhány piros zoknit a kék ruhák közé és a mosás végén ellenőrizd a kendő színét.

És hogy mégis mikor lehet ez a módszer igazán hasznos? Azoknál a csodás daraboknál, amiknek az anyaga csíkos. Mint a divatos matróz stílusú nyári felsők, amiket nem szeretnénk, ha azért nem vehetnénk fel többször, mert a fehér csíkok az első mosás után már inkább babakékek. Vagy említhetnénk a nyári homokszínű szafarinadrágokat, amiknek a bélését, nadrágzsebeit mintha direkt sötétkékben, vagy bordóban  lehetne csak elkészíteni...

Ha pedig még így sem gyűlne össze elég ruha egy teljes mosáshoz, akkor hívd segítségül a Márkabolt.hu kínálatában található AEG mosógépeket és válaszd azokat a mosási programokat, akiket kis töltethez fejlesztettek ki.
Az AEG Lavamat 87680 FL jelzésű modell 20 perc alatt 3 kg ruhát tisztává varázsoló programja remek választás lehet ilyen esetekre. Ráadásként pedig ez a nagyszerű mosógép 40%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a normál, A energiaosztályú mosógépek.  Nincs is más hátra, mint beletúrni szennyeskosárba és végleg véget vetni a fehér vásznak absztrakt művekké változtatásának!