Maskara mosoda 2. rész

Kategória: Mosómasa
2013.02.28. 07.57 | Módosítva : 2013.04.17. 06.02

Az előző cikkünkben már tárgyalt makacs foltfonetika vénuszi része csupán a kezdet volt a fiús anyák megpróbáltatásaihoz képest. Legtöbbünk pedig bizony a házilag gyártott cosplayre esküszik (amelyek méretben, anyagválasztásban is jobban illeszkednek gyermekünkhöz).  
Tehát mosni kell, most és mindörökké, nézzük, hogyan!

A legegyszerűbb dolga azoknak van, akik kölcsönzőből eleve tisztítottan, légmentesen lezárt  csomagolásban kapják meg a kiválasztott méretű ninja-jelmezt, így elég visszavinni a kölcsönzőbe a kissé leharcolt darabot. De egyes ruhaköltemények nincsenek meg kölcsönzői változatban (pl. várjuk a jelentkezését annak a magazin olvasónak, aki látott valaha kölcsönzőben szappan vagy éppen vasalójelmezt).

Csillagharcos, hadvezér, Yoda mester  jelmez

Minden igazi hadvezérnek selyem bélésanyagból készült palástja, köpönyege van. A selyem Kínából indult hódító útjára a Nagy Földrajzi Felfedezések korában. A XV. és XVI. század viszont nem csupán a bőr számára kifejezetten kellemes anyag előnyeit honosította meg Európában, hanem tisztántartásának hátrányait is. A kissé merev szövet mosásához a speciális mosószer mellett az Electrolux EWS 1266 EDW mosógép által is biztosított selyem programot is érdemes használni.


A szuperhősi köpönyegeknél nem szabad elfeledkeznünk a puplinról sem. A puplin egy bordázott, vászonszövésű textília, ami készülhet akár pamutból, selyemből vagy  poliészterből is. Viszont a gyerekjelmezeknél gyakran használatos pamutból szőtt puplin mosásánál fokozottan figyeljünk arra, hogy a ruhadarab véletlenül se legyen poros. Ugyanis a kezelt felületen sötét csíkok keletkezhetnek, amelyek a szuperhős jelmezből akaratlanul is könnyen rabruhát varázsolhatnak.

Ha szuperhősökről beszélünk, akkor a teljesen szintetikus anyagokról se feledkezzünk meg. Az egyik leghálásabb szövet, mivel szinte gyűrődésmentes, hamar szárad és az anyag összezsugorodásától sem kell tartanunk, erre pedig akár a Electrolux EWS 1264 EDW modelljének felszereltsége is kitűnő. A mosásnál csupán arra érdemes ügyelni, hogy a poliésztert és a poliamidot legfeljebb 60 fokon mossuk. De természetesen ne feledkezzünk el az öblítő használatáról sem, mivel az kiküszöböli a gyakran jelentkező, kellemetlen tapadó érzést, ami ezeknek az anyagoknak az egyik legnagyobb hátulütője.

A mosás így nem csak egyszerűbbé, hanem sokkal hatékonyabbá is válhat. Sőt, gyermekünket is belevonhatjuk a játékba. A mosógépben gördülő vizes ruha számtalan kreatív képzettársítást hívhat elő. Ültessük le gyermekünket magunk mellé a mosógéphez és nézzük együtt a “TV-t”!