Így tisztítsd a tűzhelyedet!

Kategória: Mosómasa
2014.02.28. 20.04 | Módosítva : 2014.02.28. 20.08

Amikor kiválasztod konyhád legfontosabb háztartási eszközeit, a sütőt és a főzőlapot, érdemes átgondolni, hogyan is fogod megőrizni szépségüket. Szappan, víz, törlőkendő: így tisztítsd a tűzhelyedet!

A kerámia felületű főzőlapot sokkal könnyebb tisztán tartani, mint az inoxot. A pirolitikus Electrolux sütők pedig leégetnek mindent a sütőtér faláról, a gőzsütők pedig gőzzel oldják fel a szennyeződéseket, megkönnyítve ezzel a tisztítást. A szennyeződéseket mindig frissen kell eltávolítani, mert ha rászárad, odaég, sokkal nehezebb dolgunk lesz. Fontos, hogy a tisztításhoz ne használjunk szemcsés tisztítószereket, mert összekarcolhatják a felületet, válasszunk inkább szappant és vizet, mert ezekkel minden felület tisztítható.
        ž
A gáztűzhely gázrózsáiról egy használaton kívüli fogkefével dörzsölve tudjuk legjobban eltávolítani a szennyeződést, a rózsa alatt a rozsdamentes acél felületeket pedig az erre a célra fejlesztett tisztítószerrel érdemes áttörölni. A kerámia vagy indukciós főzőlapoknál ugyancsak a segítségünkre lehet a régóta jól bevált szappan és víz. Ha valami nagyon csúnyán odaégett, akkor érdemes beszerezni egy erre a célra kifejlesztett „borotvát” vagy akár egy sima borotvapengét. (Utóbbival óvatosan, meg ne vágjuk a kezünket!) Ha a pengét kb. 30 fokos szögben toljuk végig a főzőlapon, szépen felszedi az odaégett szennyeződést, de nem karcolja meg a felületet.
    
A sütőtér tisztítása pirolitikus sütő esetén a legegyszerűbb. Hagyományos sütők esetén szappannal és vízzel takarítsunk. Legyünk viszont óvatosak! A tömítéseknél vigyázzunk, mert ha ezek sérülnek, romlik a sütőnk teljesítménye. Ha rendszeresen tisztítjuk és gondosan karban tartjuk főzőlapunkat, tűzhelyünket, vagy éppen újonnan vásárolt Electrolux konyhagépünket, akkor sokáig megbízható társaink maradnak a sütés-főzés során.