Hypo ecet és társai, mit lehet a dobba önteni?

Kategória: Mosómasa
2012.06.08. 15.06 | Módosítva : 2012.06.08. 15.24

Biztosan benned is felmerült már a kérdés egy-egy makacs folt, elszíneződött fehér lepedő, szagos mosógép netán egy makacs penészfolt esetében, hogy milyen tisztító szerrel tudod megoldani a problémát. Az elsőre tökéletesnek tűnő megoldások viszont sokszor nem orvosolják a problémát.

Nézzük a foltokat. Van néhány „köztudomású” praktika, amit bármikor bevethetünk: kávé foltra tegyél tojássárgájával kevert forró vizet, ragacsos üdítő foltra önts citromlevet, vörösbor foltra szórj sót, a vérfoltra önts mosás előtt vízben oldott aszpirint... a sort a végtelenségig folytathatnánk.
Ezek a módszerek biztosan nem okoznak problémát a mosógépedben, hiszen mind ártalmatlan, természetes alapanyagokat használnak, így bátran kísérletezhetsz.

De mi a helyzet a fehérítéssel? Tehetsz a foltra langyos vízben oldott szódabikarbónát vagy mosószódát. Ha a hypot vetnéd be légy óvatos: sose használd töményen, mert oxidáló hatása van, ami miatt rozsdásodni kezdhet mosógéped! Fehérítéskor is ügyelj, mert a műszálas anyagokat sárgíthatja és a textilszálakat is gyengítheti. Jobb, ha csak végső esetben választod ezt a megoldást.

Valami szaglik mosógépben? Figyelj a következőkre: mosás után azonnal vedd ki a ruhákat, ne tartsd zárva a mosógép fedelét, mosd át a mosószer- és öblítő adagolót és szellőztesd a fürdőszobát. Ha nem javul a helyzet jöhet a nehéztüzérség: önts a dobba 1 liter 20%-os ecetet vagy 1 liter háztartási hypot és indíts el egy mosást 90ºC-on (a hyponál jobb, ha lefuttatsz még 1-2 üres mosást, nehogy meglepetés érjen színes ruhák mosásánál).
Ha penészt találsz, önts 2dl hypot az öblítő tartóba és indíts el egy üres mosást 90ºC-on.

De ismét itt egy DE: ha nem vagyunk magunkban biztosak, vagy nem oldódik meg a fentiektől a probléma, akkor forduljunk szakemberhez! Ne álljunk neki otthon darabokra szedni a berendezést, mert a végén még nagyobb bajt okozunk. És minden esetben olvassuk végig a mosógép használati utasítását, nézzük meg milyen fehérítőket és vegyszereket nem használhatunk semmiképpen.