Hófehér függönyök

Kategória: Mosómasa
2012.10.12. 09.04 | Módosítva : 2012.10.12. 09.19

A függöny mosás sem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé. Ez nem is meglepő, hiszen először azért küzdünk, hogy leszedjük, aztán azért, hogy a mosógépbe gyömöszöljük, majd ki kell onnan rángatni, egy kisebb ország területét elfoglalva megszárítani és rossz esetben még a vasalással is megküzdhetünk. De akkor mégis mit tehetünk? Nézzük meg milyen tippeket tartogat a Márkabolt.hu!

Kezdjük a legegyszerűbb résszel, a leszedéssel. Ehhez nem kell sok minden, esetleg egy használaton kívüli lepedő a padlóra, hogy mosás előtt ne legyen függönyünk még koszosabb.
Ha ez megvan, szedjünk le az anyagról minden fém nehezéket, karikát, csipeszt.  A műanyaggörgő is csak akkor maradhat, ha a mosógépbe mosózsákkal együtt tesszük.
Ezután jöhet a portalanítás. Menjünk ki a szabadba és alaposan rázzuk ki a port a függönyből, hiszen nem akarjuk, hogy eleve koszos vízbe merüljön a függöny mosáskor.
Most következzen az öblítés. Egy kádba vagy lavórba tegyük bele az összehajtott függönyt és öntsünk rá annyi langyos vizet, ami ellepi. Ne lepődjünk meg, ha a víz szinte fekete lesz! Eresszük le a koszos vizet és jöhet az áztatás, amihez ismét langyos víz kell, ami ellepi a textíliát. Ebbe tehetünk boltban kapható függönymosószert, de adhatunk hozzá akár 1 dl ecetet vagy 1 kg oldottt is. Így máris megkezdődik a tisztulás. Néhány óra elteltével pedig jöhet maga a mosás.
Mosógépünkön – ha nincs kifejezetten függönymosási program – válasszunk kímélő mosást, 35-45 fokos hőfokot és minimális centrifugálást – ez utóbbit akár el is hagyhatjuk. A vállalkozó kedvűek akár a kézi mosás mellett is dönthetnek, azonban érdemes néhány alapszabályt betartani: az anyagot csak nyomkodva tisztítsuk, semmiképpen ne tekerjük, ne csavarjuk!
Ha pedig nem vagyunk ennyire bátrak, hívjuk segítségül az AEG Lavamat 75274 ESL jelzésű mosógépének függönymosó programját, ami garantálja a függönyök biztonságos szépülését. 6,5 kg-os töltetű hatalmas dobja pedig még a sötétítő függönnyel is könnyedén megbirkózik. A program végén válasszunk kímélő centrifugálást vagy elhagyva azt szivattyúztassuk ki a mosóvizet a gépből.

Ezután azonnal(!) vegyük ki a gépből a függönyt, majd válasszunk helyet a csepegtetéshez. Ez lehet akár a karnis (fa vagy textil burkolatú padló esetén tegyünk alá néhány régi törölközőt vagy rongyot), akár az ajtó. Utóbbi esetben hajtsuk akkorára az anyagot, mint az ajtó lapja, tegyünk az ajtó tetejére törölközőt és helyezzük rá a függönyt. De vigyázzunk! Semmiképpen ne hagyjuk így megszáradni, mert a hajtásokat csak vasalóval fogjuk tudni eltüntetni!

A Márkabolt.hu tippjei:

  1. Gondolj a jövőre! Már vásárláskor gondold át, mi fér a mosógépedbe. Lehet, hogy érdemesebb kettő vagy több darabra vágatni a függönyt.
  2. Sose mosd a függönyt más textíliával együtt!
  3. Mindig klórmentes tisztítószert használj!
  4. Sose szárítsd szárítógépben vagy fektetve, hajtogatva a függönyt!
  5. Ha karnison szárítod függönyödet, ne nyiss ablakot, mert a nedves anyag vonzza a port!
  6. Ne mosd forró vízben a függönyt (a függönyök 98%-a poliészterből készül, aminek árthat a meleg víz)!
  7. Ha nem szeretnél otthon próbálkozni vagy még nem bízol magadban eléggé, vidd függönyödet tisztítóba.

Itt nézheted meg részletesen az AEG Lavamat 75274 ESL jelzésű mosógépet!