5 tipp a szép gyapjúpulóverért

Kategória: Mosómasa
2014.01.06. 22.18 | Módosítva : 2014.02.12. 15.24

A kézzel kötött gyapjúpulóver drága, becses kincs. Ha vásároltad, rákölthetted egy kisebb hűtőgép árát, ha ajándékba kaptad, édesanyád, nagymamád, barátnőd keze munkáját, kitartását dicséri. Bárhogyan is jutottál hozzá, a gyapjú él, és ehhez mérten gondoskodást kíván!

A gyapjúszálak több rétegből állnak. A gyapjúval egy kategóriába sorolható többek között a kasmír, az angóra, a merinó, a lambswool vagy a moher. A leggyakoribb azonban a juhgyapjú, mely mosás, tárolás, folttisztítás, szárítás közben is különös odafigyelést igényel. Mintha egy kisbárányt simogatnál, úgy kezeld.  

1. Mosás Kifordítva, hideg, legfeljebb langyos vízzel, speciálisan gyapjúprogrammal moss. Ha a kézi mosás mellett döntesz, ne feledd el, hogy kézi mosásnál a gyapjú könnyen nemezelődhet. Hogy ezt elkerüld,  kézi mosásnál használj gyereksampont! Kicsavarni, centrifugázni a gyapjút nem szabad, mivel a benne lévő szálak összetöredeznek, és ez a tapintásán, illetve a küllemén is meglátszik. A mosáshoz lehetőleg lanolinos mosószert használj, mivel a gyapjú akkor marad szép és egészséges, ha természetes lanolintartalmát mindinkább megőrzi. Fehérítőt, lúgos szert, szódát ne tegyünk a mosóvízbe. Ha az anyagra rácseppent valami, tiszta, száraz ruhával azonnal itasd le a szennyeződést! A gyapjút soha ne dörzsöld, még folteltávolítás közben is bánj vele óvatosan! Ha  a ruhadarab összement, még nincs minden veszve. Áztasd hideg, samponos vízbe, hogy a szálak újra rugalmassá váljanak, majd mosd ki hideg vízben.

2. Szárítás Szárítógépben, radiátoron vagy a tűző napon ne száríts! A gyapjúból készült textíliák akkor száradnak meg a legkönnyebben, ha először frottírtörülközőbe csomagolod, majd kinyomkodás után egy másik törülközőre fektetve szárítod.
    
3. Vasalás  Ha összegyűrődött, akaszd egy olyan vállfára, ami a legkevésbé nyújtja ki – pulóver esetében például méretben hozzáillő, lekerekített végűre –, és arra az időre, míg zuhanyozol, tedd be a fürdőszobába! A vizet állítsd olyan melegre, ami neked még éppen kellemes, a lényeg, hogy gőz keletkezzen, ami átjárja a ruhát, attól fog ugyanis kisimulni. Ezt követően vedd le a vállfáról, és kiterítve szárítsd. Ha mindenképp vasalni kell, akkor a ruhát fordítsd ki, helyezz rá egy benedvesített törölközőt vagy pamutlepedőt.  A vasalót állítsd alacsony hőfokra, és finoman vasalj, ügyelve arra, hogy a vasaló semmiképpen ne érjen a gyapjúhoz!

4. Az elviselhetetlenül szúrós  gyapjúholmi újból jólesően puha lesz, ha nylonzacskóba zárva rövid ideig (néhány órán át)  fagyasztógépben hűtöd. Ha ezután sem érzed elég puhának, készíts langyos glicerines vizet vagy önts normál hajra való hajkondicionálót a vízbe, és – mosás után – ebben öblítsd át a ruhadarabot.

5. Tárolás A gyapjúholmikat, még ha nem is piszkolódtak össze, lehetőleg ne viseld egymást követő két napon, fektetve hagyd őket szellőzni. Ne tárold a gyapjú ruhadarabokat vállfán vagy műanyagból készült zacskóban, dobozban. A legjobb, ha csak annyira hajtogatod össze, amennyire az elpakoláshoz feltétlenül muszáj, a hajtások közé selyempapírt teszel, majd természetes anyagból készült papírba csomagolod, és úgy teszed el. De most az elpakolással azért ezzel még ne siess, mert nyakunkon a tél!

Márkabolt Tipp: Válaszd az AEG Lavamat 88689 FL2 elöltöltős mosógépet! Ez a preémium kategóriás mosógép az AEG ProTex Plus mosógépek közül való, melyek a piac legkíméletesebb modelljei közé tartoznak. Ezt igazolja a Woolmark vállalat is, mely Woolmark Gold elismerésben részesítette mosógépünket. Az extra méretű dob és a dob kialakítása garantálja a kíméletes mosást és szárítást. A tágas dobban a ruhák nem gyűrődnek és nem tekerednek össze.