Tippek a tökéletes páraelszívó kiválasztásához

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2024.06.27. 12.57 | Módosítva : 2024.07.08. 12.02

Kürtős, sziget vagy éppen teleszkópos páraelszívót keresel? Inox felületű, fekete színű esetleg fehér borítású modell keltette fel az érdeklődésedet? Cikkünkből kiderül, hogy a formákon és színeken túl, milyen paramétereket kell figyelembe venned a tökéletes páraelszívó kiválasztásához.

A levegőkeringtetéses páraelszívókhoz nem kell külső szellőzőnyílás. A levegőt különböző szűrők segítségével szűrik és tisztítják meg. Eltávolítják az edényből felszálló gőzpárából a levegőbe kerülő részecskéket, és semlegesítik a szagokat, a konyhába pedig már a tiszta levegőt engedik vissza. A légkivezetéses páraelszívók egy külső szellőzőnyíláson keresztül a lakáson kívülre vezetik az elhasznált levegőt. Amikor kiválasztjuk a lehetséges páraelszívókat, a kivitel az elsődleges döntési szempontok között van. 

Nagyon fontos kiválasztási szabály, hogy lehetőség szerint a páraelszívó legyen szélesebb, de legalább olyan széles, mint a főzőlap. A sziget páraelszívónál különösen fontos, hogy a szélessége és a mélysége meghaladja a főzőlapét, a helyiségben lévő kereszthuzat miatt.

A kürtős (falra szerelt) páraelszívók nagyobb teljesítményűek, ezért több párát szívnak el, így méretük lehet azonos a főzőlapéval. A páraelszívó és a főzőlap közötti átlagos távolság 40 és 75 cm között van (képünkön). A gázfőzőlapoknál előírt távolság azonban gyakran nagyobb.

Markabolt.hu Tipp: Nem árt, ha tudjuk, hogy a levegőkeringtetéses páraelszívókat 11 és 18 kW közötti névleges teljesítményű nagy gázfőzőlapok (mint például a négynél több égős vagy a wok égővel ellátott gázfőzőlap) fölé nem lehet beszerelni. Ehelyett légkivezetéses elszívóra és megfelelően ellenőrzött szellőztető rendszerre van szükség. A gázüzemű készülékekre vonatkozó műszaki előírásoknak megfelelően ennek kilowattonként legalább 15 m3/h névleges összteljesítményű légáramot kell biztosítania, valamint megfelelő szívónyílásokkal kell rendelkeznie.