Őszi nagytakarítás

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2013.09.30. 13.53 | Módosítva : 2013.10.02. 19.38

Bár a tavaszi nagytakarítást nem überelheti, ősszel sem árt egy alapos takarításra rászánni 1-2 napot.  A lakás egész ősszel hálás lesz az erőfeszítéseidért.

Kipakoltad a szekrényt, mert elő kellett venni a meleg holmikat? Biztosan észrevetted a pókhálókat a falon és a  szekrény felő polcán üldögélő diszkrét porréteget. Ha pedig további fürkésző pillantásokkal bekukucskálsz a lakás rejtett zugaiba, biztos lehetsz benne, hogy elérkezett az őszi nagytakarítás ideje!

Elsőként rendet kell sajnos tenni, enélkül nem is állhatunk neki a takarításnak. El kell pakolni mindent a vízszintes felületekről, a ruhákat berakni a mosógépbe, a vasalandókat a szekrénybe, és a lakás teljesen váratlan pontjain felbukkanó dobozok, kosarak, szatyrok és táskák tartalmát felszámolni. Újságok, gémkapocs, kisautó, fél zokni, reklámtáskák – ezek a tárgyak képesek pillanatok alatt rendetlenséget okozni.

Amire szükséged lesz, azt szerezd be időben! A ritkábban használt tisztítószerek (például a szőnyegtisztító) hajlamosak pont akkor kifogyni, amikor éppen kellenének. Sokat segíthetnek a mikroszálas kendők (amiket egyre több helyen és olcsóbban szerezhetsz be), kell még néhány szivacs, 1-2 régi, kidobásra ítélt pamutpóló, egy guriga konyai papírtörlő és tisztítószerek.   

Ha a lakásban saját megítélésünk szerint már rend van, akkor belülről kifelé, és föntről lefelé haladva ajánlott elvégezni a feladatokat. Ez azt jelenti, hogy először a mennyezettel kezdve csillárt/ világítást poroljuk le, a helyiség padlójával (felmosással, alapos felporszívózással) zárjuk a helyiség  rendbe tételét.  
    
Vannak általános feladatok, és vannak helyiségpecifikusak. A pókhálózás, az ablaktisztítás, a függönymosás, a kárpittisztítás minden helyiségben elmaradhatatlan.  A helyiségsepcifikus feladatok közül a fürdőszobai vízkőtlenítés és a konyhai zsírmentesítés az, amit legszívesebben másra bíznánk. Minden helyiségnek megvan az a pontja, amit a heti takarítások során biztosan kihagyunk (például a hálószobában az ágyneműtartó portalanítása ilyen). A takarítás elkezdése előtt ajánlott a függönyöket leszedni, és betenni egy függönymosást. Ha rongyszőnyegekkel van tele a lakás, azok mehetnek egy külön mosásba.
    
Búcsúzóul a márkabolt.hu szupertakarékos ablaktiszítóját mutatjuk be Nektek! Fél liternyi hideg vagy langyos vízhez töltsünk fél deci 20%-os ételecetet. Egy szórófejes palackba öntsük, majd rázzuk össze. Az ablakot tisztítsuk meg, utána újságpapírral, vag puha, nem bolyhos ruhával töröljük át a felületet. Az ecetnek köszönhetően az ablak nemcsak tiszta és fényes lesz, de a legyek is elkerülik. Ha tejüveg-felület van a lakásban(például az előszobában vagy a folyosón), azt legjobban meleg ecetes vízzel tisztíthatjuk meg a legalaposabban.

Márkabolt tipp: Nemcsak az őszi nagytakarítás idejére lesz hűséges segítőd az Electrolux USENERGY porszívója, hanem a mindennapokban is. A márkabolt.hu egyedülálló pénzvisszafizetési akciójában 2013. december 31-ig 60 napos pénzvisszafizetési garanciával lehet Tiéd ez a csúcs porszívó!