Mosogatógép karbantartás márkabolt.hu módra

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2013.03.24. 10.44 | Módosítva : 2016.01.12. 19.43

Egy jó minőségű, márkás mosogatógép sok időre leveszi a terhet a kézi mosogatás terhét a válladról. A minimális karbantartást pedig meghálálja. 7+1 tipp az élettartam növelésért, a márkabolt.hu magazinjában.

1. A mosogatógépbe mosogatógéphez használatos por állagú vagy tablettás mosószer való. Egyszer kipróbáltam hagyományos mosogatószerrel a mosogatást: az a habparty, ami keletkezett, meggyőzőtt arról, hogy többé ne próbáljam ki. (Kérjük, Te se próbálkozz, károsítja a mosogatógépet, ha nem megfelelő adalékanyagokat használsz!) A mosószer bizony terheli a környezetet, csak az előírás szerinti adagot használjuk. Tabletta esetén is lehet csak felet használni, ha kevesebb a szennyes edény.

2. A víz általában alulról és felülről jön, ne takarjuk be egymással az edényeket, a nagyobb lábasokat, fazekakat tegyük alulra, felülre kerüljenek a kényesebb dolgok, poharak, csészék.

3. Egy kedves ismerősöm a mosogatógépét használja tányérai és bögréi tárolására. Ha Te is lusta vagy kipakolni mindent, az evőeszközöket semmiképpen ne tárold folyamatosan a mosogatógépben,  mert rozsdafoltosak lehetnek.

4. A nagyon mosogatógépbe nem illő tárgyakon túl (pl. nyers tojás vagy lámpabúra), ne tegyél olyan konyhai eszközöket a mosogatógép tartályába, amik éles vágóéllel vagy faburkolattal rendelkeznek: nem tesz jót a kések élének és a fából készült edények sem szeretik, ha gépi mosást kapnak (ez igaz a fa vágódeszkákra és a bambuszból készült edényekre is).

5. Minden mosogatás után lehetőleg zárd el a vízcsapot és félig (ne csak résnyire) hagyd nyitva a mosogatógép ajtót, hogy se a szagok se a nedvesség ne ragadjon benn.

6.    A mosogatógép külső burkolatának illetve a gumi alkatrészeknek a tisztításához nem ajánlott súrolószereket vagy oldószert használni: használj puha rongyot (a nagyobb hatékonyság érdekében mikroszálas kendőt) és szappanos meleg/ langyos vizet. Ha a mosogatógép belső felületen foltok és szennyeződések vannak, akkor is a sima nedves rongy és egy kevés ecet kombót válaszd.

7. Gyakran nézzük át a szűrőt és a tömítést, hogy nem tömődött-e el ételmaradékokkal.

+1 Elutaztok otthonról? Futtass le egy üres járatot fél adag mosogatószerrel, és hagyd nyitva a gép ajtaját. Így nem lesz a gép büdös, pállott vagy penészes mire hazaérsz/ hazaértek a nyaralásból.

Mosogatógéped hálás lesz a karbantartási tanácsok betartásáért. Jó mosogatást neked!