Milyen gyakran kell tisztítani a hűtőt? 

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2016.01.10. 19.32 | Módosítva : 2016.01.10. 19.53

Egy néhány éve végzett német felmérés szerint a lakásokban az ablakok szigetelése után a hűtőszekrény a legpiszkosabb. Mindez döbbenetes, ha belegondolunk, hogy a hűtőgépben tároljuk az élelmiszert, amit nap, mint nap magunkhoz veszünk. Így bátran mondhatjuk, hogy hűtőgépünk tisztasága nagyban befolyásolja egészségünket is!

Bár egészen biztos, hogy te gyakran tisztítod a hűtőd, azért nem árt néhány apróságra odafigyelni! Az egyik ilyen, hogy nagyon sokan rosszul állítják be a hűtő hőmérsékletét vagy éppen túl ritkán selejtezik le a lejárt szavatosságú élelmiszereket, így  az ételek szavatossági ideje rövidül, illetve az ételpenész könnyebben átterjedhet a nem megfelelően lezárt ételekre is. De az is előfordul, hogy nem elég gyakran és nem megfelelően tisztítják a hűzőgépet. Éppen ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy a hűtőt lehetőség szerint négyhetente alaposan ki kell takarítani és a lejárt, megromlott élelmiszereket egyetlen napig sem szabad benne hagyni! A hűtőszekrény tisztításánál a megfelelő eszközök és a hatékony tisztítószerek kiválasztása különösen fontos.

Régebben hosszú órákig tartott a hútő leolvasztása, enélkül viszont néhány percnyi rutin kialakításával folyamatos tisztaság lehet a hűtőben. A hűtő fertőtlenítő  takarítását megteheted vízzel hígított ecettel is, mely akár a baktériumok 90 % - át is elpusztíthatja. A hűtőgép belső terét langyos vízzel és semleges hatású mosogatószerrel érdemes megtisztítani. Ha jegesedést tapasztalsz, érdemes azonnal megnézetni szakemberrel. Soha ne használjunk fémből készült tárgyat a tisztításhoz (pl. fémszálas tisztítókendőt), mert az károsodást okozhat. Fontos, hogy alaposan töröljük át száraz törlőkendővel a hűtőteret, vagy hagyjuk megszáradni, mielőtt visszakapcsoljuk.

Márkabolt Tipp: Fontos, hogy az olvadékvíz folyamatos elpárolgásáról meggyőződjünk. Ha víz van a hűtőszekrény belsejében, az olvadékvíz elvezető nyílást kell szabaddá tenni.