Mikor van teletöltve a mosógép?

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2013.10.25. 22.14 | Módosítva : 2013.10.25. 22.27

Amikor nekikezdünk a tornyosuló szennyeshalom szisztematikus eltüntetésébe, kisebb-nagyobb kupacok keleteznek a ruha szétválogatásánál.  Ha tudod, egy -egy ruhadarabnak mennyi a súlya, könnyebben hozol döntést, beletuszkolod-e még a mosógép dobjába.

Vajon mennyi szennyes ruha fér bele a mosógép dobjába?  Sokkal több, mind gondolnád. Minden mosógép hatékonyságát teljes töltet mellett mérik, és így is patyolattiszták lesznek a ruhák. Az Electrolux nemzetközi adatai alapján a legtöbb háztartásban egy mosási ciklusban 3 kg ruhát mosnak egyszerre, miközben a mosógépek 6-8 kg ruha egyszerre történő megtisztítására vannak méretezve. Ezért pakold meg nyugodtan a mosógépen megadott maximális töltettel! Ha a mosógép csaknem üresen megy, sokkal jobban rázkódik, így hamarabb meghibásodhat, elkophatnak benne alkatrészek. Hasonlóan kerüld azt is, hogy túlzottan megtömd a gépet, ugyanis ez is árthat a mosógépgépnek, mert nem tud elegendő vizet juttatni a dobba.

Fontos tudnod, hogy a maximális töltetet mindig száraz ruhára vonatkozóan adják meg, így a 6 kg-os  ruhatöltetű mosógépbe maximálisan 6 kg száraz ruhát lehet tenni.  Abban az esetben, ha nagy a család és gyakran mos, érdemes egy nagyobb kapacitású készüléket vásárolni. A felültöltős készülékeknél az 5, 5 – 6kg; az elöltöltős készülékek esetében viszont akár 8 – 10 kg kapacitású készüléket is találsz a márkabolt.hu kínálatában.

Útmutató a gyakran hordott ruhadarabok súlyához

farmer: 600 g
póló: 200 g
ing: 200 g
bugyi/alsónadrág: 50-100 g
melltartó: 100 g
egy pár zokni: 100 g
kis törölköző: 200 g
fürdőlepedő: 900 g
egyszemélyes paplanhuzat: 700 g
kétszemélyes papalanhuzat: 1 300 g

Természetesen a fenti adatok közelítő, körülbelüli értékek. A selyem, a gyapjú ruhadaraboknál fokozottan ügyeljünk és inkább lazábban töltsük meg a gépet!

Márkabolt Tipp: A súlyérzékelővel ellátott mosógép segíthet abban, hogy ne pazaroljuk feleslegesen az energiát.  Ha kisebb-nagyobb ruhadarabokat  vegyesen teszel a gépbe, egyenletesebb lesz a dobmozgás.