Jóbarátod az ecet!

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2012.10.31. 12.53 | Módosítva : 2012.10.31. 13.07

Biztosan feltűnt már, hogy milyen sűrűn ajánljuk figyelmedbe, itt a Márkabolt.hu Magazinjának hasábjain az ecetet, mint alternatív megoldást. Legyen szó főzésről, mosásról, takarításról a hagyományos ecet számos helyzetben bizonyítja, hogy a jóbarátod.

A főzést talán nem is kell taglalnunk, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy-egy remek, házias ételt hogyan varázsol egésszé néhány csepp ecet.

Nézzünk inkább a fürdőt!
Szeretnéd, ha új ruhád nem eresztené színét, de magas hőfokon nem szabad kimosni? Tartósítsd a színt ecettel. Tegyél egy kevés 20%-os ecetet a mosógépbe, indíts el egy -a ruha címkéjének megfelelő- programot és tartósítsd a festéket (pont úgy, ahogy a húsvéti tojásfestéskor tennéd).
Már megint összekocsonyásodott a mosógépben az öblítő és kezdenek megjelenni a penészfoltok? Önts a mosógép dobjába egy vagy akár két liter háztartási ecetet, indíts el egy magas hőmérsékletű programot és fertőtlenítsd a gépet! Ez a módszer ráadásul a lerakódott vízkőrétegtől és a kellemetlen szagoktól is megszabadít, az ecet kissé szúrós illata pedig a mosás végére már csak emlék lesz.

Lecserélnéd az öblítőd valami természetesebbre? Önts a mosógépbe 3-4-szeresére hígított 20%-os ecetet, tegyél bele 3-4 csepp illóolajat és élvezd a környezetbarát frissességet.

Szeretnéd hófehérré varázsolni a vászonlepedőt vagy az egyre szürkülő függönyt? Végy néhány deciliter ecetet, 1-2 zacskó sütőport és –a függöny esetében egy alapos áztatást követően- induljon a megfelelő program. Vigyázz! A függönyt ne mosd magas hőmérsékleten, mert árthat az anyagnak (ami általában műszálas).  A végeredmény vakítóan fehér lesz és nem is kell hozzá mesterséges vegyszerekhez nyúlni.

Vízkövesek a csapok? Fogj egy már használaton kívüli rongyot, itasd át bőven ecettel, burkold be vele a problémás részeket, majd tegyél rá egy zacskót, hogy ne párologjon el idő előtt. Várj 5-10 percet és élvezd a fémes csillogást!

Térjünk át a konyhába!  Talán már Te is találtál „ki tudja mi volt ez valaha” ételeket a hűtődben, amiknek ráadásul orrfacsaró szagát az egész hűtőgép átvette. A segítőtárs most is a 20%-os ecet. Pakold ki a hűtő tartalmát -így minden ottfeledett zacskót és dobozt felderíthetsz- készíts 3-4 kanál szódabikarbónából és ecetből krém állagú keveréket és kend be vele a hűtő belsejét. Pár perc után mosd át langyos vízzel, majd töröld szárazra. Kristálypoharaid fénye megkopott? Mosd át őket ecetes vízben és nem csak átlátszóbbak, de foltmentesebbek is lesznek.

Végül jöjjön a lakás többi része! Gyerek van a háznál, aki most kezd kúszni-mászni és nem szeretnéd, ha a padlóról összeszedne valamilyen felmosószer maradékot? Önts a langyos felmosóvízbe néhány deciliter háztartási ecetet és ezzel takarítsd a padlót, amikor szükséges. Szeretnéd, ha szőnyeged baktériummentes és fényes maradna? Tisztítsd meg a szokásos módon, majd száradás után töröld át egy ecetes kendővel, hogy csillogóan puha legyen.
A sort természetesen napestig folytathatnánk  (zsírtalanítás, rozsdamentes edények fényezése, szappanfoltok elűzése, szagmentesítés, stb.), ami ékesen bizonyítja milyen nagyszerű találmány a 20%-os háztartási ecet. És ami a legjobb, hogy nemcsak pénztárcánkat, kedvenc AEG és Electrolux háztartási gépeinket, de még környezetünket is kíméli!

Még több praktikát és háztartási tanácsot találsz az alábbi linkekre kattintva:
Mosodió - igen, nem? >>
Hypo, ecet és társai, mit lehet a dobba önteni? >>
Öblitő - vele vagy nélküle? >>
Őszi nagytakarítás-...a hűtődben is >>
Hófehér függönyök >>