Győzd le a poratkákat és az allergiát!

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2015.11.09. 09.22 | Módosítva : 2015.11.19. 10.26

A porallergiának hívott betegség okozója valójában nem a házipor! Mondhatnánk erre, hogy akkor a háziporatka, de még ez sem fedi tökéletesen az igazságot. Íme, néhány hasznos információ, hogy mi is váltja ki pontosan az allergiás reakciókat és hogyan küzdhetünk meg vele!

Valójában a háziporatka mikroszkopikus méretűre töredezett és a levegőben szálló beszáradt széklete. Bármennyire is visszataszítónak hat, sajnos a poratka ürüléke az, amit belélegezve, megérintve jellegzetes allergiás tüneteket produkálhatunk! Sajnos az is igaz, hogy a lakáson belüli allergének közül a poratka okozza a legtöbb problémát.

A háziporatka ízeltlábú, méretét tekintve megközelítőleg 0,3 mm hosszú, és a pókokkal áll közeli rokonságban, számuk tavasszal, nyár végén és ősszel a legnagyobb! Hogy mi ennek az oka? A lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ezekben az időszakokban a legnagyobb. Más időszakokban a fűtött lakások páratartalma megközelítőleg 60 % körüli, ami az atkák számára kedvezőtlen, ám néhány példány túléli ezeket az időszakokat is, például az ágy melegében! Arról viszont keveset beszélünk, hogy túlélésüket sok esetben mi is segítjük a lakások túlfűtésével, túlpárásításával, így erre érdemes odafigyelni. Jó megoldás sokáig nem létezett ellenük, így el kellett viselnünk a létükkel járó, kellemetlen, allergiás tüneteket.

 

Ma azonban már hatékonyan megszabadulhatunk tőlük, ráadásul sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk. Elég hozzá egy olyan porszívót választani, mely igazán hatékony és nem hagyja visszaáramolni a levegőbe a poratka maradványait.

Így hát válasszuk  az Electrolux ZUOGREEN+ porszívót! Ez a modell ugyanis hatalmas erővel szívja fel a port a vastagabb szőnyegekből és kárpitokból is. Emellett a burkolat hatékony szigetelése miatt pedig csak a megszűrt levegő kerül vissza a légtérbe, így könnyedén megszabadulhatunk a poratka okozta kellemetlenségektől. Vége a köhögésnek, tüsszögésnek, orrfolyásnak!