Növeld meg hűtőszekrényed élettartamát!

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok
2016.01.10. 20.30 | Módosítva : 2016.01.12. 20.40

Mindannyian szeretnénk, ha háztartási gépeink minél tovább, kifogástalanul működnének. Ehhez csak arra van szükség, hogy rendeltetésszerűen használjuk őket, és szem előtt tartsunk néhány egyszerű szabályt!

Először is – bár nem tűnik nagy dolognak, de sokat számít – a hűtőszekrényt mindig olyan helyre tegyük, ahol védve van a napsugaraktól. A hűtőgép kevesebbet fogyaszt akkor is, ha nincs túl meleg a konyhában. Jelentős energia megtakarítást érthetünk el, ha a hűtőt hűvös helyen tartod. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, hogy ne tedd azt a sütők és a fűtőtest közelébe! És persze óvd a természetes napsugárzástól is, ha teheted!

A hatékonyság  érdekében soha ne felejtsük el időnként leolvasztani a hűtőt. Ez ugyanis segít megtisztítani a párologtatót a vékony jégrétegtől. Ennek köszönhetően az hatékonyabban tud működni. Hogy honnan tudod, hogy mikor kell leolvasztanod a hűtőd? Akkor, amikor a jégréteg vastagsága eléri a 3-5 mm-t! Szintén fontos, hogy óvjuk  a hűtőszekrény ajtajának tömítéseit és ne tartsd nyitva az ajtaját hosszú ideig. Bár ha Electrolux hűtőgépet választasz, ezzel sem kell fáradnod, hiszen már számtalan modellbükben van „nyitott ajtó” riasztás.

Ha az ételek elhelyezéséről van szó, a legfontosabb alapszabály, hogy ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe. A gőz ugyanis elősegíti a jegesedést a párologtató egységben. A hűtőgép alkalmas hőmérsékleti tartománya  4-5°C.  Ha olvasztásról van szó,  érdemes a lefagyasztásra váró ételeket először a hűtőszekrénybe tenni, és csak utána a mélyhűtőbe, melyeknek -18-20°C az alkalmas hőmérsékleti tartománya.