Virágszörpök, a koranyár ízei

Kategória: Konyhavarázs
2015.04.30. 21.25 | Módosítva : 2015.05.01. 19.01

Orgona, pitypang, hársfavirág, bodza, akác, levendula: itt van a virágszörpök készítésének ideje! Szinte minden gyógynövényből és ehető virágból készíthető erőteljes zamatú szörp, ízes limonádé. A házilag, kellő gondossággal elkészített szörpünk igazán eredeti lesz. A hidegen készített szörpökben benne maradnak a virágok ízei és a gyógynövények hatóanyagai, néhány órás ráfordítással, forralással és némi borkősavval tartósítva ráadásul egész télen kortyolhatjuk a koranyár ízeit. 

Pitypang szörp

2 marék pitypang virágról (gyermekláncfű) a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntünk 1 liter vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzáadunk 1 kg cukrot és fél  citro levét is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.

Levendula szörp

6 bögre cukrot, 6 citrom héját (a fehér része ne kerüljön bele) és a 6 citrom kifacsart levét  és 2 bögre vizet egy zománcozott lábasban felforralunk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórunk 4 marék levendulavirágot, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük, egyet forralunk rajta, üvegbe töltjük és száraz dunsztba dugjuk 3 napra.

Cseresznyevirág szörp

A cseresznyevirág szörp nemcsak a cseresznye ízével, de illatával is elkápráztat minket. Egy bögre cseresznye-virágot  3 bögre vízzel és néhány szárított hibiszkusz virággal együtt kis lángon főzzük negyed órát, majd letakarva hagyjuk állni 20-30 percig. Szűrjük le, tegyünk hozzá  25 dkg cukrot és főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Hozzáadjuk egy citrom levét és még forrón üvegekbe töltjük. Behűtve, citromkarikával kínáljuk. 

Orgonaszörp

Az orgonavirágokat leszemezzük, vigyázva, hogy ne kerüljön bele a zöld része. Egy bögre vizet egy bögre cukorral felfőzzük, majd hozzáadunk 2-3 marék virágot, és együtt még forraljuk 1-2 percig. Miután kissé lehűlt, belecsavarjuk a citrom levét. Leszűrjük, hagyjuk az üvegben kihűlni, fogyasztásig a hűtőben tároljuk.