Hamarosan kezdődik az esti buli és jól jönne valami finomság a menü végére, ami ripsz-ropsz kész? Válassz az expressz fagyik közül. Havas Dóra a Street Kitchen bloggere remek ötletekkel szolgál ehhez, amiket könnyedén tovább is fejleszthetsz, ha úgy tartja kedved.
Kávés granita
Hozzávalók: ½ l méregerős kávé, 2 nagy ek cukor, ½ citrom
Főzd le a nagy adag espressot, öntsd lábasba és forrald össze a cukorral. Ekkor csavard bele a citromlevet (tudjuk, hogy furán hangzik, de hidd el a vége jó lesz) és öntsd az egészet egy nagy, de nem túl mély edénybe vagy tepsibe, ami befér a mélyhűtőbe.
Tedd a tálat a fagyasztóba és 45 perc után keverd el a fagyott részeket egy villa segítségével. Ezt ismételd fél óránként, míg teljesen meg nem fagy minden része. Így fog kialakulni a jellegzetes kristályos állag. Tálaláskor egészítsd ki egy kanál friss tejszínhabbal.
Gyümölcsös parfé
Hozzávalók: 40 dkg gyümölcs, 5 dkg cukor, ½ citrom leve, 5 dl tejszín, 2 ek porcukor, 3 dl tejföl, 1 csipet levendula virág (elhagyható)
Pucold meg és darabold a gyümölcsöket. Tedd egy teflonserpenyőbe, szórd rá a cukrot és facsarj rá egy fél citromot. Főzd addig, míg sűrű, szirupos állagú lesz (de a gyümölcsszemek még nem esnek szét). Bélelj ki frissen tartó fóliával egy hosszúkás formát (pl. őzgerinc), úgy, hogy a fólia túllógjon a széleken. Kezd el felverni a tejszínt. A habosodás kezdetekor add hozzá a porcukrot és verd, míg kemény állagú habot nem kapsz. Forgasd össze a tejföllel, add hozzá a levendulát és forgasd bele a lehűlt gyümölcsöket több adagban, hogy márványos állagú keveréket kapj. Kanalazd a masszát a formába és tedd gyorsan a fagyasztóba. Tálalás előtt pár perccel vedd ki a jégszekrényből, hogy könnyen szelhető legyen.
Tejberizses, gyümölcsös jégkrém
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 2 dl tej, 10 dkg kerekszemű rizs (pl. rizottó rizs), 1 citrom héja, 4 ek cukor, 1 ek vanília kivonat vagy fél rúd vanília magjai, 20 dkg gyümölcs, 4-5 ek cukor, 1 ek vanília kivonat, só
Öntsd lábosba a tejszínt, a tejet, szórj bele 1 csipet sót és hevítsd forráspontig, majd tedd bele a rizst. Keverd hozzá a citrom héját, a cukrot és a vaníliát, majd főzd puhára a rizst kb. 20 perc alatt. A gyümölcsöket vágd falatnyi darabokra és rottyantsd össze a cukorral és a vaníliával, úgy ahogy az előző receptnél is tetted. Ha kész, forgasd össze a rizzsel, töltsd pöpec kis jégkrémformákba, szúrj bele egy-egy pálcikát és mehet is a fagyasztód polcára! Fogyasztás előtt mártsd néhány pillanatra forró vízbe, hogy könnyen kicsusszanjanak a formákból.
Jó hűsölést és kísérletezést kívánunk!