Vegán burger AEG gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs
2022.07.30. 19.02 | Módosítva : 2022.09.04. 07.01

Még a húsimádók is elismerik majd, hogy ez a hamburger ellenállhatatlanul finom. A jól eltalált fűszerezéssel visszaköszön a burger intenzív ízvilága. AEG gőzsütőben sütve a burgerpogácsa nem szárad ki.

Hozzávalók 

A pogácsához
•  200 g száraz csicseriborsó egy éjszakán át áztatva
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 fej vöröshagyma
•  2 db répa
•  1 marék friss bazsalikom
•  1 evőkanál tahini paszta
•  2 evőkanál olívaolaj
•  1 citrom héja és leve
•  1 teáskanál füstölt paprika
•  1 teáskanál barna mustármag
•  1 teáskanál őrölt kömény
•  1 teáskanál őrölt koriandermag
•  1 teáskanál szárított kakukkfű
•  só

 A tejszínes kesudiós- mustáros öntethez
•  200 g kesudió (legalább egy órán át, vagy lehetőség szerint egy éjszakán át áztatva)
•  1 evőkanál fehérbor-ecet
•  2 evőkanál víz
•  só
•  3 evőkanál olívaolaj
•  1 teáskanál dijoni mustár

 A tálaláshoz
•  magvas kovászos buci
•  saláta levelek 
•savanyúság

Elkészítés 
 
Elsőként a hamburger fő hozzávalóját, a pogácsát készítjük el. Előmelegítjük sütőt 175 °C -ra. Meghámozzuk a fokhagymát, nagyobb darabokra vágjuk a vöröshagymát és a répát. A fokhagymát, a hagymát, a répát, a tahinit és az olívaolajat pürévé aprítjuk. A leszűrt és leöblített csicseriborsót hozzáadjuk a hagymás keverékhez és tovább krémesítjük az aprítóban. A masszához hozzáadjuk egy fél citrom levét, majd fűszerezzük. Egy tepsibe sütőpapírra tesszük a megformázott pogácsákat és 20 percig sütjük. Ahhoz, hogy extra füstös ízt kapjon, kenjük meg egy kevés olajjal a pogácsákat és néhány percig grillezzük őket.

A tejszínes kesudiós- mustáros öntethez  leszűrjük és leöblítjük a kesudiót. Az aprítógépbe téve hozzáadjuk a vizet, a fehérbor-ecetet és a sót. Az enyhén darabos masszához folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olívaolajat, majd sóval és mustárral ízesítjük. 

A tálaláshoz félbevágjuk a bucikat, és megpirítjuk a vágott felületüket. A buci alsó részére rátesszük a salátaleveleket, a savanyúságot és a zöldségpogácsát. Az öntetből a pogácsa tetejére teszünk és rátesszük a buci tetejét. A burger mellé köretet teszünk és extra öntetet öntünk rá.