A grillcsirke alapjaiban véve a leg egyszerűbb, mégis legnagyszerűbb ételek egyike, mely mindig megmelengeti a szívünket. Csakhogy mint oly sok más esetben az egyszerűség itt is magában hordoz néhány buktatót, melyekbe kár lenne belefutni, így megmutatjuk Havas Dóráék segítségével, hogy mik azok a tuti trükkök, amik garantálják a sikert.
Elsőként fontos a kiváló alapanyag kiválasztása. Ha boltban veszed a csirkét válassz házias tartásút, ha pedig a piacra látogatsz, akkor menj biztosra és keresd fel a megbízható kofákat, akiktől garantáltan kapirgálós pipit szerezhetsz be.
A második különlegesen fontos pontja a grill csirke készítésének a
sütő kiválasztása…bár lássuk be, jobb ezzel kezdeni a folyamatot ;)! Az
AEG BS731410HM beépíthető sütő például tökéletes választás, hiszen több féle grill funkcióval is áll rendelkezésedre.
Ha mindez meg van, akkor jöhet az étel lelke, a fűszerezés, a következő recept szerint: 2 tk őrölt pirospaprika, 1 tk fokhagyma granulátum, 1 tk őrölt feketebors, 1 mk fehérbors, 1 mk gyömbér, 1 mk cayenne bors, 1/2 mk őrölt szerecsendió, 1 mk őrölt rozmaring, 1 tk majoranna, 1 tk oregano
A zöldfűszereket őröld nagyon finomra egy mozsarat segítségül hívva, majd a többi fűszerrel együtt keverd el alaposan egy nagyobbacska tálban. És kész is!
Fogd a megmosott, megszárított egész csirkét és sózd, borsozd a hasüregét ízlés szerint. Végy 50 g vajat és masszírozd a madár húsába kívül és belül egyaránt. Eztán szórd meg a házi fűszerkeverékkel és oszlasd el rajta mindenhol, hogy majd egyenletes ízű legyen a végeredmény.
Grill nyárs hiányában vesd be a következő trükköt: fogj egy kuglófformát és ültesd rá a bevajazott csirkét és így dugd a 170 fokra előmelegített sütőbe 75 percre. Közben 15 percenként forgasd el egy negyed fordulattal, hogy egyenletesen átsüljön.
Az elkészült húst vedd ki a sütőből és pihentesd, míg a szaftot elkészíted a következők szerint: A forma alján összegyűlt folyadék tetejéről kanalazz le 3 evőkanálnyit és tedd egy forró serpenyőbe. Ezen piríts aranybarnára 1 tk paradicsompürét, majd piríts le rajta 1 evőkanál lisztet és öntsd fel az egészet a csirke zsírtalanított szaftjával. Adj hozzá egy kevés – maximum 1,5 dl- vizet és forrald addig a keveréket, míg sűrű, selymes állagú mártást kapsz.
Köretnek készíthetsz a sütőben – akár a csirkével egy időben- egy nagy adag tepsis burgonyát vagy krémesen kényeztető krumplipürét is.
A
Márkabolt.hu jó étvágyat kíván a finomságokhoz és ne feledd megosztani velünk sikerélményeid!