Töppedt kincsek a sütőből

Kategória: Konyhavarázs
2012.09.30. 10.13 | Módosítva : 2012.09.30. 10.19

 

Te is szereted a boltok polcairól vagy a piaci árusok kosaraiból színesen mosolygó aszalt finomságokat? Szőlő, szilva, meggy, eper, banán, narancs, áfonya...megannyi édes és egészséges finomság. Csakhogy sokszor az áruk is legalább olyan magas, mint amilyen finomak... épp ezért ezúttal megmutatjuk, hogyan készíts otthon aszalt finomságokat.
 
Miért is szeretjük annyira az aszalványokat? Mert egészségesek, finomak, vitamindúsak – míg a konzervek esetében az értékes ásványi anyagok akár 65%-a is kárba vész, addig az aszalásnál szinte csak a nedvesség veszik el. Emellett az aszalt élelmiszerek akár tízszer kisebb helyen elférnek, mint friss társaik és akár évekig ellátják konyhánkat üde ízekkel.
 
Az aszalás talán nem a leggyorsabb konyhai folyamatok egyike, de a végeredményért mindenképpen megéri türelemmel lenni. Először is vásároljunk be kedvenc gyümölcseinkből és zöldségeinkből...igen a zöldségekből is, hiszen nincs is fenségesebb, mint néhány szelet aszalt paradicsommal megbolondítani kedvenc olasz tésztánkat. Ha tehetjük, válasszuk ilyenkor a vegyszermentes, bio termékeket vagy különösen nagy odafigyeléssel járjunk el, amikor megmossuk őket. Ezt követően töröljünk minden gyümölcsöt egyenként szárazra.
 
Ha ezzel megvagyunk, jöhet a darabolás. Kőbe vésett szabályok nincsenek, legfeljebb néhány praktikus tanács:  a szőlőszemeket érdemes kimagozni, az almát mutatós karikára szelni, a barackot  félbevágni, a paradicsomot elfelezni és kimagozni. Sütőnket állítsuk 50-60ºC-ra, válasszuk a hőlégkeveréses funkciót, rendezzük alufóliával kibélelt tepsibe a gyümölcsöket és már mehetnek is a melegbe. Ha már kissé megszikkadtak, forgassuk meg a darabokat és emeljük a hőfokot 70-80ºC-ra.
 
GRemek választás aszaláshoz az AEG BP 7314621-M jelzésű energiatakarékos, beépíthető sütője, amely az A energia szintnél is 20%-kal kevesebb energiát használ fel. Aszaláshoz válasszuk a sütő légkeveréses programjai közül a körfűtőszálas, alacsony hőmérsékletre tervezett programot. 
 
Aszalványunk akkor van kész, ha megnyomkodva már nem ereszt magából levet, nem nedves, de még rugalmas az állaga. Ekkor vegyük ki a sütőből és tároljuk felhasználásig száraz, hűvös helyen, lehetőleg fénytől elzárva.
 
+1 tipp: Nagyon finom aszalványokat készíthetsz a következőkből:
Gyümölcsök: alma, körte, sárgabarack, szilva, meggy, áfonya, szőlő, füge, datolya.
Zöldségek: paradicsom, gomba, paprika, répa, hagyma, tök.
Fűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, lestyán, citromfű, bazsalikom, kakukkfű.