Töltött padlizsán szarvasgombás szósszal

Kategória: Konyhavarázs
2023.07.30. 09.01 | Módosítva : 2023.08.07. 10.45

Aki imádja az olasz ízeket, annak most mutatunk egy igazán különleges, vacsoraasztalra is kiváló vendégváró töltött padlizsán receptet, melynek hozzávalói Electrolux gőzsütőben sülnek tökéletesen krémesre. 

Hozzávalók a töltött padlizsánhoz
3 közepes méretű padlizsán
250 g koktélparadicsom, felezve 
¼ csésze petrezselyemlevél
¼ csésze bazsalikomlevél
12 vékony szelet provolone sajt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Bors
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva

Szarvasgombás szószhoz
70 g vaj
70 g sima liszt
1 l tejszín, melegítve
100 g szarvasgombás pecorino sajt, reszelve 
csipetnyi cayenne bors
1 tk tengeri só
½ teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk. A húsos oldalukat megszórjuk sóval, és 30 percre félretesszük. Előmelegítjük az Electrolux SteamBake sütőt 150°C-ra, SteamBake funkcióval.
Helyezzük a padlizsánokat tepsire, majd tegyük a sütőbe és süssük 15-20 percig. A padlizsán átsülését ellenőrizhetjük akként, hogy fanyársat szúrunk bele, ha átfőtt, akkor könnyedén beleszalad a nyárs a padlizsán húsába. 

A paradicsomot negyedekre vágjuk, és egy tálban összekeverjük a fokhagymával. A petrezselymet apróra vágjuk, és a tépett bazsalikomlevelekkel és az olívaolajjal együtt a tálba tesszük. A fél padlizsánokat kihűtjük, majd kanállal kiszedjük a belsejét, vigyázva, hogy a héját ne  sértsük meg. Felkockázzuk, és a paradicsomos keverékhez adjuk, majd sózzuk, borsozzuk a tölteléket.

A szarvasgomba szósz elkészítéséhez egy vastag aljú serpenyőben felolvasztunk vajat, melyhez hozzákeverjük a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett (kb. 2 perc) addig főzzük, amíg a massza megfő és buborékosodik (ne barnuljon meg). Adjuk hozzá a forró tejet, keverjük tovább, amíg a szósz besűrűsödik, majd forraljuk fel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Lassú tűzön keverjük hozzá a szarvasgombás pecorinót. Fedjük le tálalásig, hogy hűlés közben ne képződjön bőr a tetején.

A sütőt teljes grillfokozaton 200°C-ra melegítjük, a padlizsán héját sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A paradicsom és padlizsán keveréket visszakanalazzuk a padlizsánba. Csorgassunk 3 evőkanál szarvasgomba szószt a padlizsánokra, tegyünk a tetejére 2 szelet provolone sajtot és tegyük a grill alá. Aranybarnára sütve tálaljuk.