Tiramisu torta Electrolux SteamBake sütőben

Kategória: Konyhavarázs
2023.01.29. 11.31 | Módosítva : 2023.02.10. 09.38

A tiramisu torta 40-45 percet sül 175 fokos, Electrolux SteamBake sütőben. 100 ml víz hozzáadásával, a SteamBake funkció aktiválásával a kettes polcszinten sül készre a tortalap.

A tiramisu az egyik legismertebb  olasz desszert. Van, aki egy hetet sem bír ki nélküle, más azonban még az illetától is falra mászik: a tiramisu olyan jellegzetes, hogy mindenki ízlelte már. A tiramisu eredete sem egészen ismert, ezért eredeti tiramisu recept nem is létezik. A Veneto melletti eredetű sütemény először az 1960-as években bukkant fel és mindenhol készítik, ahol az olasz konyhát kedvelik. Rengeteg változata van, de amiben minden tiramisu recept azonos, hogy mascarpone, valamilyen sütemény, valamilyen erőteljes ízű ital (kávé, likőr, csokoládé), tojás és cukor mindenképpen kerül a desszertbe. 


Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához

a tortalaphoz
4 tojás
250 gr. cukor
2 teáskanál vaníliakivonat
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
125 ml tej
7 g vaj
 
a sziruphoz
200 ml kávé
50 ml whisky
70 g cukor
 
a krémhez
650 g mascarpone
500 ml habtejszín
4 tojássárgája
100 g porcukor
2 teáskanál vaníliakivonat

a díszítéshez
cukrozatlan kakaópor
csokoládéreszelék
200 g babapiskóta
 
+ kevés vaj és liszt a sütőedény kikenéséhez 

Elkészítés
 
Először a tortalapot sütjük meg. Ehhez melegítsünk vajat és tejet egy kis lábosban addig, amíg a vaj felolvad, majd hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a lisztes keveréket is beledolgozzuk. Az előkészített tortaformába tesszük és 175 fokon, előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig. Hogy biztosra menjünk, tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztát. Ha nem tapad a tűre a tészta, akkor kivehetjük a sütőből. Kihűtjük, majd a formából kiborítva óvatosan 4 rétegre vágjuk.
 
A kávésziruphoz kis lábasban felforraljuk a kávét a cukorral. A whiskyt akkor adjuk hozzá, ha a cukor már felolvadt, hogy ne illanjon el az alkoholtartalma. Kihűtjük, közben elkészítjük a krémet. Vízfürdő fölött fehéredésig verjük a tojássárgákat cukorral. Amikor elkezd sűrűsödni, levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha lehűlt, hozzákeverjük a mascarponet és a vaníliakivonatot, majd hűtőben pihentetjük. A habtejszínt kemény habbá verjük. és óvatosan összeforgatjuk a mascarpone krémmel, majd visszatesszük a hűtőbe. 
 
Az összeállításhoz a tortalapot a kapcsos sütőforma aljára tesszük, és babapiskótával körberakjuk a szélét. Meglocsoljuk a tortalapot kávésziruppal, rátesszük a mascarpones tejszínhabos krém negyedét. Egymásra rétegezzük a tortalapokat a kávésziruppal és a krémmel. Szeletelés előtt legalább 4 órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kakaóporral és csokiforgáccsal díszítjük.