Tippek, trükkök a gőzsütőhöz

Kategória: Konyhavarázs
2013.03.22. 18.10 | Módosítva : 2013.03.22. 18.30

Az Electrolux minden sütője konyhád ékessége lehet. De ha igazán sokat jelent, hogy egészségesen és ízletesen főzz, gőzsütőre van szükséged! Fördős Zoltán gasztrobloggert már megkérdeztük arról, mi a véleménye az Electrolux legújabb gőzsütőiről. Most  a legfontosabb trükkökről kérdeztük!

Márkabolt.hu: Bizonyára sok receptet kipróbáltál már gőzsütőben. Melyik az a étel, amit már semmiképp nem készítenél el gőzsütő nélkül?

Szárnyas Ízvadász: Sok ilyen van, mert egyszerűen megunhatatatlan egy gőzsütő. Például a csirkemell az, amit hagyományosan elég macerás elkészíteni. A jó ízhatásért először serpenyőben  sütöttem régebben, majd félkész állapotában betettem a sütőbe. A gőzsütővel nincs két edény, nincs várakozás a konyhában. Csak be kell rakni a gőzsütőbe, beállítani a megfelelő hőfokot és máris készül az étel. Ráadásul az átlagosnál 20%-kal nagyobb minden Electrolux sütőtere, ami  kényelmesebbé teszi a nagyobb ételek elkészítését, akár egy egész karácsonyi pulykát bele tudunk dugni, minden erőlködés nélkül.

Markabolt.hu: A gőzfunkciót kenyérsütésnél ki kell kapcsolni?  Sokan úgy sütnek kenyeret, hogy téglát pakolnak a sütőjükbe.

Szárnyas Ízvadász: Egy francia pékkel dolgoztam együtt egyszer, aki mesélt a téglás sütés előnyeiről, de egyéb trükkök is vannak. Például egy tűzálló edénybe kis folyadékot teszünk a sütő alján. A jó pékáru titka ugyanis az, hogy magas hőfokon, nedvesség hozzáadásával kell kisütni a kenyeret. Viszont a gőzsütő ilyen szempontból sokkal praktikusabb, mivel itt egyszerűen csak be kell állítani a gőz mennyiségét.

Markabolt.hu: A háziasszonyokat biztos az is érdekli, hogyan lehet ezt a sütőt tisztítani? Elég nehézkesnek tűnik...

Szárnyas Ízvadász: Igen, megértelek, én is aggódtam emiatt először. A tisztításra van külön egy gőztisztító program, de a problémás részeket akár egy nedves ruhával is át lehet törölni, sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Markabolt.hu: Számos kezdő háziasszony réme a piskóta. Milyen gőzsütőben piskótát készíteni?

Szárnyas Ízvadász: Álomkönnyű. Egyrészt az Electrolux Inspiration összes sütőjének vadonatúj a sütővilágítása, így anélkül is nagyon jól látjuk a készülő süteményt, hogy nyitogatnánk a sütőt. Másrészt a piskótasütésre van egy külön fokozat  is, 50%-os gőzzel kell dolgozni. Ez a titka. Egy közepesen forró sütő ideális a piskótáknak, egy kis gőz hozzáadásával, természetesen.

Markabolt.hu: Megnéztem a használati utasítást. Nem nehezebb használni ezt a készüléket, mint a hagyományos sütőket?

Szárnyas Ízvadász: Tény, hogy először kicsit el kell mélyedni a használati utasításban, de nagyon gyorsan megtanulható egy gőzsütő használata. A gőzsütővel készített ételek pedig annyival ízletesebbek és egészségesebbek, mint egy normál gázsütőben, vagy elektromos sütőben készítettek, hogy nem is kétséges,  érdemes megtanulni a használatát. Gőzsütésre fel!