Télen hosszúak és sötétek a reggelek, így olyan reggelire van szükséged, mely felderíti a lelkedet. A svéd reggeli (frukost) a ropogós kenyér és hideg húsok finom egyvelege, természetesen forró, erős kávéval. God morgon, Svenska!
Svédország igazi paradicsom azok számára, akik szeretnek jókat enni és jókat főzni. A piacokon és az üzletekben a jó minőségű hazai áru mellett – friss erdei bogyós gyümölcsök és gombák, friss halak és rákok – minden más megtalálható. Nem kell különösebb erőfeszítést tenni az egzotikus fűszerek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók beszerzése érdekében, hiszen még a kisebb városok üzleteiben is szinte minden megtalálható. Gyönyörű fűszernövényeket szerezhetünk be szinte az összes élelmiszerboltban. A csodás reggelihez tehát minden adott!
A tipikus svéd reggeli a következőképpen néz ki: A
Smörrebröd tulajdonképpen egy darab kenyér egy rakás finom feltéttel. A teljes kiőrlésű, fekete vagy ropogós kenyeret vajjal megkenik, és megpakolják pácolt lazaccal, marinírozott heringgel, kagylóval, hideg sültekkel, sajttal vagy bármi mással, amit szem-száj megkíván.
A nem éppen kellemes illatáról ismert erjesztett hering régi svéd specialitás – surströmming – a legenda szerint a véletlennek köszönhető: egy halász néhány száz évvel ezelőtt a kelleténél kevesebb sót szórt a heringre, és az megerjedt. Egyesek számára az így érlelt hering igazi csemegévé vált. A heringet ecet, só, víz és különféle fűszerek keverékében konzerválják: fokhagymás, mustáros, paradicsomos, sherryecetes, citromos-rozmaringos és még nagyon sokféle készíthető. A lazacot főtt, pácolt vagy füstölt formában egyaránt fogyasztják.
A
Havregrynsgröt szintén népszerű kiegészítője a svéd reggelinek. Ezt a zab őrleményt tejjel ésalmapürével fogyasztják, és különleges csemegét jelent az édesszájúaknak. A
Plätternek nevezett kis palacsinták is részei reggelinek, de a svédek napközben is fogyasztják. A svéd reggeliző asztalok másik favoritja a filmjölk. Ez a joghurtszerű svéd tej az egész világon híres, és sok svéd ezt hiányolja a leginkább, amikor hazájától távol van (pontosan úgy, amint a magyarok a túró rudit). Sűrű, ízletes, és reggelire egyszerűen párolt gyümölccsel, zabpehellyel, fahéjjal, cukorral vagy lekvárral fogyasztják.
Mivel Svédországban hosszúak a telek, ezért ritkán kerül az asztalra friss zöldség és gyümölcs. Vitaminforrások közül az erdei bogyók (törpemálna, vörös- és kékáfonya) a legfontosabbak. A reggeli éke az erős feketekávé, amelyet tejjel vagy feketén, esetleg tejszínnel is szívesen fogyasztanak.
Márkabolt Tipp: az ízletes svéd reggelidhez válassz svéd designt a
márkabolt.hu kisgép választékából!