Sütőtököt a babáknak? Igen!

Kategória: Konyhavarázs
2015.11.09. 08.48 | Módosítva : 2015.11.19. 10.20

A sütőtök finom is egészséges is, éppen ezért gyermekeinket is érdemes megismertetni ezzel az étellel már egészen pici korukban!

A sütőtök igazi szezonális kedvenc: ősszel sütőtököt enni jó! És jó, ha az egész család együtt falatozhat belőle, a legkisebbtől a legnagyobbig. A babáknak azonban mindig problematikusabb főzni, hiszen érzékeny emésztőrendszerük miatt nagyon oda kell figyelnünk rá, hogy mi kerül a tányérjukra, ám a sütőtök a bébik egyik legkedveltebb étele! Nem látni olyan babát, aki nem fogadja a legnagyobb örömmel, ha sütőtökből készült étellel kínálják. A mamák is örülhetnek, mert már igen korai kortól adható ez a tápanyagokban igen gazdag csemege. Kitűnően emészthető, segíti az emésztést, nem okoz székrekedést! A sütőtök gazdag karotinoidokban; sárgásbarna színe is ezt mutatja. A béta-karotin A-vitaminná alakul az emberi szervezetben, mely vitamin a látás fontos feltétele. Emellett gazdag C- és E-vitamin-forrás is.
 

A sütőtökpüré például már 4-6 hónapos kortól adható és elkészítése is pofon egyszerű: vágjuk ketté a tököt és szedjük ki a magját. Vágjuk kisebb szeletekre, tegyük előmelegített sütőbe és süssük sötét narancssárgára. Amikor kész, vájjuk ki a sütőtök belsejét, turmixoljuk össze. Végül adjunk hozzá egy pici fahéjat és szerecsendiót.

A banános sütőtökpüré pedig 6-7 hónapos kortól adható, mely szintén egészen egyszerűen készül: turmixoljuk össze a banánokat és a sütőtökpürét, 8 hónapos kortól pedig joghurtot vagy gabonakását is ízesíthetünk vele. De használhatunk körtét is ízesítés gyanánt, a következőképpen: a körtét hámozzuk meg, csumázzuk ki és szeleteljük fel. Turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét, 8 hónapos kortól pedig akár adhatunk hozzá csirkehúst is.

Az AEG BS 7314421-M beépíthető sütővel pedig gyerekjáték a bébiétel elkészítése, hiszen az elektronikus időzítés, az érintőkapcsolós vezérlés, a 25 automatikus program mind-mind a segítségünkre lesznek benne! A gőzprogramok és a gőztisztítás funkció az ujjlenyomatmentes felülettel pedig a tisztán tartást és tisztítást könnyíti meg!