Sütőtökös sós karamella fenyőmaggal

Kategória: Konyhavarázs
2024.11.17. 08.35 | Módosítva : 2024.12.20. 15.12

Az ősz egyik ékessége a sütőtök. Tejeskávé, desszert, cukorka, leves: minden finomabb lesz tőle. Ünnepeld a ködös időt azzal, hogy sütőtökös sós karamellt készítesz. A sütőtök földes íze ellensúlyozza a karamell édességét. Kiváló gasztroajándék.

Az indukciós főzőlap gyorsabban felmelegíti az edényt, mint a gáz vagy az elektromos főzőlap, és azonnal reagál a beállítások változtatására. Precízen tartja is beállított hőfokot, így minden étel egyenletesen sül át. A legtöbb Electrolux indukciós főzőlap igazodik az edények méretéhez és formájához, így azon sem kell gondolkodnod, hogy melyik edényt melyik főzőzónára tedd. A karamellák készítéséhez nagy segítségedre lesz, hogy nagyon gyorsan tudod változtatni a hőfokot. 

Hozzávalók 64 karamellához 

2/3 csésze fenyőmag
másfél csésze zsíros tejszín
2/3 csésze sütőtök püré
1 teáskanál forralt bor fűszerkeverék
2 csésze kristálycukor
1 csésze juharszirup
1/4 csésze víz
4 evőkanál vaj, kisebb darabokra vágva
1 teáskanál citromlé
3/4 teáskanál sópehely

Elkészítés

A fenyőmagot körülbelül 5 perc alatt, szárazon aranysárgára pirítjuk serpenyőben közepes lángon, időnként megforgatva. Egy kisebb tepsit, vagy üvegtálat kibélelünk sütőpapírral.  A pirított fenyőmagot egyenletesen elosztva a serpenyő aljára tesszük. Összekeverjük egy serpenyőben a tejszínt, a sütőtökpürét és a fűszereket. Ezt a masszát forró, de nem forrásban keverjük össze, majd félretesszük. 

Egy másik serpenyőben összekeverjük a cukrot, a juharszirupot és a vizet. Addig keverjük, amíg a elolvad a massza, keverés nélkül hagyjuk forrni, amíg el nem éri a 117.77 Celsius fokot. Ezután nagyon óvatosan hozzáadjuk a tejszínt és a masszát, majd lassan melegítsük 115 Celsius fokra, időnként megkeverve. Ez eltarthat egy ideig - körülbelül 30 percig -, de ne hagyjuk magára, ha eléri a 110 Celsius fokot, könnyen odakap. 

Amint a massza eléri a 115 Celsius fokot, vegyük le a főzőlapról, és gyorsan adjuk hozzá a vajat és a citromlevet. Az előkészített tepsibe öntjük, fél óra hűlést követően szórjuk meg sóval a tetejét. Hagyjuk megdermedni teljesen (ez további két óra), mielőtt forró késsel 2-3 cm-es négyzetekre vágjuk, majd egyenként zsírpapírba csomagoljuk a karamellákat.