Sütőtökös creme brulee

Kategória: Konyhavarázs
2014.11.16. 18.23 | Módosítva : 2014.11.16. 20.07

A creme brulee -t először  egy francia szakácskönyv említi, 1691-ből. Hasonló összetevőkből áll a katalánok egyik desszertje, a Crema Catalana. A francia-spanyol-brit hármas tagjainak mindegyike magáénak tekinti a dicsőséget. A creme brûlée nagyon egyszerű: alul édes vaníliakrém, a tetején pedig roppanós, édes karamellréteg. Éppen az egyszerűségében rejlik a nehézsége is: ha bármit elrontanak a készítése során, az egész desszert szétesik, és nem lehet helyrehozni.  Mit lehet elrontani? Gyakorlatilag mindent.

Ha belevágunk az elkészítésébe, először  tejszínre, a tejre, cukorra van szükségünk, melynek összeforralása  és tojással való keveréke fog sülni a sütőben. Fontos tudnunk, hogy csak a legmagasabb zsírtartalmú tejszín és sok tojássárgája működik. A Créme Brulée elkészítésében a legtöbb időt a sütés veszi igénybe. 120ºC fokon 1,5-2 óráig is sülhet, mire eléri a megfelelő állapotot. Az ínyencek szeretik, ha a krém belseje kissé lágy marad, és nem szilárdul meg teljesen. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk állni, és kihűlés után tegyük a hűtőbe lefóliázva. A creme brulee-t tálalás előtt karamellizáló pisztollyal vagy grillezős sütőben rákaramellizálunk cukrot a krém felszínére.
 
Az alapreceptet szezonálisra hangolta az Electrolux gasztroblogger partnere, így  Az Egy falat inspiráció rovatban most a barna cukorral készített sütőtökös változat nézhető meg.

Hozzávalók (6 kis adaghoz)

1 kisebb sütőtök (kb. 1 csészényi sült tök)
2,5 dl tejszín
2 ek barnacukor
2 ek cukor
3 tojássárgája
1/4 tk őrölt fahéj
1/8 tk őrölt szerecsendió
1 kk vaníliakivonat

A sütőtökös creme brulee  elkészítése megéri a fáradozást, hiszen a tejszínes, krémes creme brulee - állagot kiválóan kiegészíti a sütőtök selymessége. Tovább a videórecepthez