Szereted az egyszerű, mégis rendkívül látványos fogásokat? Ezt a receptet pont neked találtuk ki.
AEG sütőben gyönyörűen megsülnek a puffancsok, amikkel tálalva igazi specialitássá válik egy könnyű sütőtök krémleves is.
A kéksajtos puffancsok tökéletesen kiegészítik a sütőtök krémleves ízvilágát.
Hozzávalók:
a kéksajtos puffancsokhoz
50 g vaj
125 g víz
75 g finomliszt
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
1 tojássárgája
2 közepes méretű egész tojás
1 extra tojás (kenéshez)
100 g gorgonzola sajt
100 ml tejszín
a sütőtök krémleveshez:
1 kg sütőtök
1 fej vöröshagyma, durvára vágva
2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
200 g sózott vaj
1 teáskanál só
1/2 teáskanál frissen őrölt fehérbors
1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
100 ml fehérbor
750 ml zöldségalaplé
Elkészítés
A puffancsokhoz melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy közepes lábasban keverjük össze a tojássárgáját és a két egész tojást, majd forraljuk fel a vajat és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a sót, majd egy fakanállal addig keverjük, amíg a tészta sűrűsödni kezd, és elválik az edény falától. Tegyük át a masszát egy keverőtálba, és közepes sebességen keverjük 30 másodpercig, hogy kissé lehűljön. Lassan, vékony sugárban adjuk hozzá a tojásos keveréket. A tésztának simának, fényesnek és kissé rugalmasnak kell lennie. Ha túl száraz, adjunk hozzá még egy kis tojást.
Töltsük a tésztát egy habzsákba, csillagcsöves (kb. 1 cm-es) fújókával. Nyomjunk kis golyókat a tepsire (kb. 2 cm átmérőjűeket), ügyelve arra, hogy maradjon hely köztük. Finoman kenjük meg a tetejüket tojással, és süssük 10 percig, amíg aranybarnák és belsejük kiszárad.
Sütőtök krémleveshez először tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Melegítsünk fel egy nagyobb lábast közepes hőfokon, és olvasszuk meg benne a vajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre. Szórjuk bele a sót, a borsot és a szerecsendiót. Majd adjuk hozzá a sütőtököt, és főzzük, amíg enyhén aranyszínű nem lesz.
Öntsük hozzá a fehérbort, és főzzük besűrűsödésig. Adjuk hozzá a zöldségalaplét, majd csökkentsük a hőfokot, és alacsony hőfokon főzzük kb. 45 percig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.
Hagyjuk kissé lehűlni a levest, majd adagokban turmixoljuk simára egy nagy teljesítményű turmixgépben. Szűrjük át egy finom szitán, és ízesítsük további sóval, ha szükséges. Tálalás előtt fejezzük be a kéksajtos puffancsokat! Keverjük össze a gorgonzola sajtot és a tejszínt egy turmixgépben vagy kézi habverővel. Töltsük meg a puffancsok belsejét, és tálaljuk a forró krémleveshez.