Sonkás fánk recept

Kategória: Konyhavarázs
2014.06.19. 06.17 | Módosítva : 2014.06.20. 17.40

A street foodban az egyik legjobb dolog, hogy teljesen szabadjára engedheted a kreativitásod. Lehetőséged nyílik hagyományos ételek újragondolására, különböző nemzeti csemegék vegyítésére. A street food hulláma az egyszerű fánkot is magával ragadta, és mára a legkülönbözőbb ízűeket kóstolhatjuk meg.  Hogy fánkkülönlegességeket ehess, a konyhádat sem kell elhagynod, elég, ha kipróbálod az alábbi receptet!

Fánktészta, hozzávalók:

25 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1 dl tej
1 élesztő
csipet cukor

 
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a csipet cukorral. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, a többi hozzávalóval együtt betöltjük a dagasztógépbe. Miután megdagadt, meleg helyre tesszük, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük. Addig elkészítjük a tölteléket.

Töltelék, hozzávalók:

20 dkg főtt sonka
2 szál újhagyma
sajt (kemény, hogy még véletlenül se folyjék ki)
2 főtt keménytojás
friss petrezselyem
friss bazsalikom
só, bors ízlés szerint
 
A sonkát kis kockákra vágjuk, a főtt tojásokat összetörjük, a petrezselymet és a bazsalikomot durvára vágjuk, a sajtot lereszeljük, és az egészet összekeverjük.

Miután a tészta megkelt, nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra (lehetőleg szabályos alakúra), és felezzük el. Fogjunk egy akkora poharat, amekkora fánkokat szeretnénk (készíthetünk akár mini fánkokat is). Az elfelezett tészta egyik felén a poharat sorba nyomogassuk rá a tésztára, hogy lássuk, hol lesznek a fánkok. Ezután a körök közepére halmozzunk némi tölteléket, majd az egészre borítsuk rá a másik tésztalapot. A fánk kiszaggatása után már csak bő olajban kell kisütni őket, majd törlőkendővel bélelt tálba helyezni, hogy felszívódjon a felesleges olaj.

A fánksütés undok velejárója a minden szobába beférkőző olajszag. Az Electrolux EFB60680BX  páraelszívója azonban gondoskodik arról, hogy a finom fánkokat ne kellemetlen szagban kelljen elfogyasztani. Csak a távirányító gombját kell megnyomnod, és a nagyteljesítményű gép percek alatt eltünteti a kellemetlen szagokat, professzionális motorjának köszönhetően pedig zúgás sem fog zavarni. Így a finomságokat nyugodtan majszolhatod el.