Sertés rilette indukciós főzőlapon

Kategória: Konyhavarázs
2020.12.05. 16.53 | Módosítva : 2020.12.11. 05.51

Most egy igazi téli finomság, a sertés rilette receptjét osztjuk meg, mely karamellizált hagymával készül. A recept kidolgozója szigorúan azoknak ajánlja, akik nem diétáznak. 

A rilette darabos húskrém, amelyet hagyományosan sertéshúsból készítenek (kacsából, libából, nyúlból, vadból és különféle halakból is) készíthető. Főleg olcsóbb húsdarabokból és hájból készült régebben. Elkészítése módja az idők során nem változott: a húst csíkokra vágják vagy darálják, ezt követően hosszasan, alacsony hőfokon zsiradékban, néha húslevesben abálják, végül szálkáira szedik és krémesre keverik. Kisebb üvegekben, tálkákban, hidegen, pirítóssal tálaljuk. Nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. 

Hozzávalók

50 dkg sertéslapocka
15 dkg mangalica sertészsír 
15 dkg libazsír
2 dl száraz fehérbor
3 dl zöldségalaplé
2 db babérlevél (lehetőleg friss) 
4-5 gerezd fokhagyma 
10 szem borókabogyó
1 evőkanál cukor
1,5 fej vöröshagyma
2-3 ág rozmaring

Elkészítés

Elsőként megsütjük a húst. 

A sertéslapockát megtűzdeljük a fokhagymával és a rozmaringgal. Sózzuk, borsozzuk, és egy magasabb falú sütőtepsibe helyezzük. A húst a felforrósított sertészsírral leforrázzuk, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Az elősütött húst egy lábasba helyezzük, leöntjük a tepsiben maradt zsírral, majd hozzáadjuk a libazsírt, egy félbevágott vöröshagymát, a fehérbort és a zöldségalaplevet. Borókabogyóval, babérlevéllel fűszerezzük, és lefedve, alacsony hőfokon pároljuk 3 órán keresztül az indukciós főzőlapon (például az Electrolux EIT61443B beépíthető főzőlap tökéletes választás).  

Majd karamellizáljuk a hagymát.

Az elkészült puha húst két villa segítségével rostjaira szedjük, visszarakjuk egy lábasba, és egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a boros-alapleves zsírt. Egy forró serpenyőben olajon cukrot karamellizálunk, és hozzáadunk fél fej szeletekre vágott hagymát. Fehérborral, sóval puhára pároljuk, majd ezt is hozzáadjuk a húshoz, és finoman összekeverjük.

Végül következik a tálalás.  

A szaftos, húsos, hagymás krémet porcelántálkába kanalazzuk, rozmaringággal és borókabogyóval díszítjük, és az egészet leöntjük olvadt libazsírral. Tökéletes téli csemege, hűtőszekrényben két hétig is eláll, íze pedig az idő előrehaladtával egyre finomabb lesz.