Rozmaringos kacsamell édesburgonyapürével recept

Kategória: Konyhavarázs
2018.12.01. 19.59 | Módosítva : 2018.12.06. 18.39

A sous vide programos Electrolux gőzsütőben Te is készíthetsz otthon olyan finom húsokat, mint az elismert éttermi séfek. Próbáld ki elsőként a rozmaringos kacsamell receptjét, mely 5 óra szuvidolás után sül ropogósra! 

A séfek gyakran vákuum alatt készítik a húsokat az éttermekben, majd ropogós kérget sütnek rá tálalás előtt. A szuvidolás során a húsokból nem sülnek ki az aromák, a vitaminok, az ásványi anyagok és a nedvesség sem, ezért sokkal intenzívebb lesz az ízük, mintha csak simán megsütötték volna serpenyőben, vagy sütőben. Megmutatjuk, hogyan készül a szuvidolt kacsamell. 

Hozzávalók 2 személyre

A kacsamellhez: 
2 db kacsamell
1 ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma
½ vöröshagyma cikkekre vágva
só, bors

Az édesburgonyapüréhez:
500 g édesburgonya
70 g vaj
4 ek reszelt parmezán
só, bors 

Elkészítés

A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, és berakjuk őket egy-egy vákuum tasakba. Mindegyik tasakba rakunk 1-1 ág rozmaringot, fokhagymagerezdet és 1-1 cikk vöröshagymát. Levákuumozzuk a tasakokat, berakjuk őket a sütőbe sous vide programra, és 80 fokon kb. 5 órán át szuvidoljuk.

Az édesburgonyapüréhez a burgonyát kisebb darabokra vágjuk, enyhén sós, forró vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzárakjuk a vajat, sót, borsot és a parmezánt, majd áttörjük burgonyanyomóval. Pürésíthetjük krémesre, de lehet darabosabb is.
Amikor készen van a kacsamell, kivesszük a vákuum tasakból, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon még kb. 25-30 percig sütjük.

Az Electrolux EOB9956XAX beépíthető CombiSteam Pro sütőben süthetsz forró levegővel (hagyományos sütés), gőzzel vagy a kettő kombinálásával. A kombinált gőzprogramok automatikusan beállítják a forró levegő és a gőz megfelelő arányát, így minden étel ellenállhatatlanul finom lesz. A húsok és a kenyerek kívül ropogós kérget kapnak, belül puhák és omlósak lesznek. Mostantól magabiztosan süthetsz húst, kenyeret és süteményeket, a SousVide programon pedig ízletes és ínyenc húsok készülhetnek. 

Az inox ujjlenyomatmentes felületű gőzsütő színes TFT kijelzőjén magyar nyelvű utasításokat látunk, így könnyedén beállíthatjuk a szükséges hőfokot és sütési módokat.